Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) va acorda luni, 11 martie, înalta distincţie de Doctor Honoris Causa prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, potrivit unui comunicat.

Evenimentul se va desfăşura în Aula Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I” din Bucureşti, începând cu ora 16:00.

Născut la 6 mai 1961 la Maastricht, Franciscus Cornelis Gerardus Maria Timmermans a studiat literatură franceză la Universitatea ”Radboud Nijmegen”, din Olanda, a urmat studii postuniversitare în drept european și istorie la Universitatea din Nancy, Franţa, potrivit CV-ului postat de SNSPA.

Frans Timmermans și-a început cariera în Ministerul olandez de Externe, iar la începutul anilor ’90 a făcut primii paşi în diplomaţie. 

Din 2014, Frans Timmermans este prim-vicepreşedinte al Comisiei Europene, responsabil de o mai bună reglementare, relații interinstituționale, statul de drept și Carta drepturilor fundamentale.

În octombrie 2018, Frans Timmermans și-a anunțat candidatura pentru funcția de președinte al Comisiei Europene la alegerile europene din mai 2019.

Printre distincțiile primite, se numără și cea de Comandor al Ordinului ”Pentru Merit”, din partea statului român.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, nu are o relaţie prea bună cu Frans Timmermans, lucru care s-a făcut şi la Congresul socialiştilor de la Madrid, de luna trecută. Prim-vicepreşedintele CE a cerut în repetate rânduri guvernanţilor de la Bucureşti să nu facă paşi înapoi în lupta anticorupţie.

Rectorul SNSPA este Remus Pricopie, fost ministru PSD al Educaţiei. Prorector al instituţiei este Victor Negrescu, şi el fost ministru social-democrat.