Premierul Viorica Dăncilă a decis retragerea lui Ioan Mircea Pașcu, propus comisar european fără portofoliu pentru câteva săptămâni, până la intrarea noii Comisii Europene în funcție la 1 noiembrie, după o decizie similară a Estoniei.

UPDATE: Ioan Mircea Pașcu a confirmat. pe Facebook, informația.

„Ultima ora: am fost informat de Dna Ambasador pe lângă UE, Luminița Odobescu, ca a primit instrucțiuni pentru retragerea candidaturii mele la postul de comisar interimar al României!

Iau nota și ma conformez, așa cum am anunțat, hotărârii luate de Dna Viorica Vasilica Dancila!

Voi reveni...”, a scris Pașcu.

Și Comisia Europeană a luat notă de decizia Guvernului de la București de a nu propune un comisar interimar, potrivit unui purtător de cuvânt al Executivului comunitar.

„Comisia Europeană ia notă de deciziile guvernelor român și estonian de a nu propune comisari pentru perioadă rămasă din mandatul actualei Comisii - 31 octombrie 2019. Acest lucru este în linie cu ceea ce a cerut (actualul președinte Jean-Claude) Juncker în iunie”, a precizat acesta.

Zilele trecute, Estonia a anunțat că a renunțat la poziția de comisar european interimar pe care îl dorea în comisia condusă de Jean Claude Juncker, al cărei mandat se încheie la 31 octombrie. 

Pașcu ar fi urmat să fie audiat miercuri dimineața în Conferința Președinților din Parlamentul European (liderii de grup politic), astfel încât nu este clar în acest moment dacă audierile vor mai avea loc, scrie G4Media.

Socialiștii europeni ar fi făcut presiuni marți după-amiază ca România sa-și retragă candidatul, europarlamentarii români dând asigurări că guvernul de la București a inițiat deja procedurile de retragere a candidaturii lui Pașcu, potrivit sursei citate.

Și liderul europarlamentarilor PPE, germanul Manfred Weber, a făcut marți un apel la premierul Viorica Dăncilă să retragă propunerea ca Ioan Mircea Pașcu să fie numit comisar european fără portofoliu pentru doar câteva săptămâni, subliniind că ar fi o risipă inacceptabiilă din banii contribuabililor.

Mandatul actualei Comisii europene, condusă de Jean Claude Juncker, expiră la finalul lunii octombrie. Echipa a rămas fără doi dintre membri după ce Corina Crețu și Andrus Ansip au fost aleși europarlamentari, iar în locul lor au fost nominalizați, de către guvernele de la București și de la Tallinn, Ioan Mircea Pașcu, respectiv Kadri Simson.