Bugetul de stat pe anul 2019 va fi adoptat în ședința de Guvern de vieneri, a anunțat premierul Viorica Dăncilă la începutul ședinței Executivului.

UPDATE "Mă bucur să vă spun că astăzi Guvernul României a aprobat proiectul de buget pe 2019 și bugetul de asigurări sociale", a anunțat ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, la finalul ședinței de Guvern.

Proiectul de buget poate fi consutat AICI.

+++

"Astăzi adoptăm proiectul de buget pentru anul 2019. Proiectul a fost intens dezbătut cu toate părțile relevante și în constituirea lui am avut în vedere susținerea a trei piloni prinicpali: Sănătate, Educația și investițiile publice. De asemenea, am luat în calcul alocări bugetare care vor onora obligațiile asumate de România în fața partenerilor externi, cum ar fi 2% din PIB pentru Apărare", a spus Dăncilă.

Premierul a mai anunțat că Ministerul Fondurilor Europene are un buget record de 2,3 miliarde, iar PIB-ul țării va depăși suma de o mie de miliarde de lei.

"Ministerul Fondurilor Europene are un buget record de 2,3 miliarde de lei, din care 2,09 miliarde credite bugetare alocate proiectelor europene. Pentru prima dată, valoarea PIB va depăși suma de o mie de miliarde de lei, încă o confirmare a măsurilor bune de stimulare economică. Deficitul bugetar se va păstra la 2,55% din PIB. (...) Anul acesta, Ministerul Sănătății are ca prioritate îmbunătățirea serviciilor medicale aordate copiilor prin progrmul național de sănătate <<Mama și copilul>>, prin care se vor achiziționa o mie de incubatoare ", a mai adăugat Dăncilă.

Totodată, bugetul prevede și majorările de pensii și salarii promise de Guvern.

"Asigurăm finațarea majorării pensiilor și slariilor din sistemul public, plata drepturilor și a indemnizațiilor sociale și susținerea de stimulare economică, măsuri asumate prin programul de guvernare. Continuăm creșterea punctului de pensie cu 15%, începând cu 1 septembrie 2019 - de la 1.100 de lei la 1.265 de lei - și a pensiei minime cu 10% - de la 640 de lei la 704 lei. Asigurăm majorare salariului minim garantat în mod diferențiat. La 2080 de lei, față de 1900 de lei anul trecut la 2350 de lei pentru persoanele cu studii superioare și minimum un an de vechime, la 3.000 de lei pentru persoanele angajate în sectorul firmelor cu minimum 80% din cifra de afaceri în sectorul construcțiilor", a mai precizat premierul Viorica Dăncilă.

La capitolul Sănătate, bugetul prevede o creștere cu 6,1 miliarde mai mare decât sumele cheltuite anul trecut

"Sănătatea este o prioritate zero pentru noi. Anul aceasta (bugetul - n.r.) este cu 6,1 miliarde mai mare decât sumele cheltuite anul trecut. (...) Vom finaliza investițiile pentru reabilitare, extindere și dotare a unităților sanitare, începute în anii trecuți", a punctat aceasta.

Dăncilă a anunțat că Spitalul de Pediatrie din Timișoara, Spitalele din Fălticeni, Neamț, Hunedoara și Bistrița vor fi modernizate.

Totodată, bugetul prevede o alocare cu 47% la mare pentru Educație față de anul trecut, de la 21 de miliarde la 30,8 miliarde de lei, iar banii sunt atât pentur investiții, cât și pentru majorările salariale.

"Dotarea fiecărei clase cu elevii claselor V-XII cu table electronice interactive, rechizite în valaore de 0,7 de miliarde de lei, pentru aproximativ două milioane de copii. Majorare cu 25% a veniturilor nete ale cadrelor didactice", a mai declarat Dăncilă.

Și Transporturile primesc cu șase miliarde de lei mai mult: "Așa cum am mai spus, 2019 va fi anul investițiilor. Alocăm 49,65 de miliarde de lei, adica 4,86% din PIB în investiții, în creștere cu 45% față de anul 2018. O alocare importantă este la Ministerul Transporturilor, unde fondurile sunt cu șase miliarde de lei mai mari, adică cu 74,4% în plus față de 2018".

După negocieri intense cu primarii, bugetul prevede o majorare cu peste 19% pentru autoritățile locale, iar impozitul pe venit colectat de la bugetul de stat merge în proporție de 100% la bugetele locale

"Bugetele locale beneficiază de o alocare record. Totalul veniturilor care se distribuie din veniturile bugetelor de stat și din subvenții sunt de 47,9 miliarde de lei, cu 19,3% mai mari decât cele din 2018, ceea ce repezintă 61,4% din totalul veniturilor bugetelor locale. Impozitul pe venit colectat de la bugetul de stat merge în proporție de 100% la bugetele locale, respectiv 22,2 miliarde de ei, comparativ cu 15 miliarde în 2018. Bugetul anului 2019 este echilibrat și concentrat atât pe susținerea politicilor sociale, cât și pe sprijinirea politicilor de dezvoltare", a conchis Viorica Dăncilă.