Executivul a adoptat un memorandum care va permite cetățenilor britanici aflați în România să continue să locuiască și să muncească sau studieze aici chiar dacă Marea Britanie iese din UE fără un acord de retragere.

„Protejarea drepturilor cetățenilor a reprezentat prioritatea Guvernului României pe întreaga durată a procesului Brexit. Am urmărit pe tot parcursul acestor negocieri să ne asigurăm că drepturile cetățenilor români care locuiesc în Marea Britanie vor fi respectate. Am primit deja asigurări în acest sens din partea Guvernului britanic și în continuare acordăm o atenție deosebită modului de implementare a acestor angajamente. În același timp, ne dorim ca toți cetățenii britanici din România să poată continua să locuiască, să muncească și să studieze în țară fără a întâmpina dificultăți”, a declarat premierul Viorica Dăncilă, în deschiderea ședinței de guvern de marți.

Memorandumul adoptat de Guvern pune bazele modificărilor legislative necesare pentru a asigura continuitatea drepturilor dobândite de către cetățeni britanici în calitate de cetățeni ai Uniunii Europene.

Dăncilă a precizat că dreptul de a locui, a munci sau a studia în țara gazdă vor fi garantate, respectând principiul reciprocității, față de tratamentul aplicabil cetățenilor români de către Marea Britanie.

Marea Britanie ar urma să iasă din UE pe 29 martie, dar guvernul de la Londra a anunțat că va cere o extindere a termenului după ce Camera Comunelor a respins acordul de retragere negociat cu Uniunea Europeană.

„Așteptăm în continuare cu interes propuneri concrete din partea Guvernului britanic cu privire la pașii de urmat pe fondul ultimelor evoluții în procesul de ratificare a acordului de retragere. Cu doar câteva zile înainte de data retragerii, riscul unei ieșiri dezordonate a Marii Britanii din Uniunea Europeană, fără un acord, este în continuare unul ridicat”, a mai spus Viorica Dăncilă.

Deși și-a exprimat preferința pentru o ieșire ordonată a Regatului Unit din UE, Guvernul României continuă și pregătirile pentru un eventual Brexit fără acord.