Guvernul va adopta, prin ordonanţă de urgenţă, Codul administrativ care include o „indemnizație pentru limită de vârstă”, care va fi plătită aleșilor locali din bugetele locale. OUG ar putea fi adoptată săptămâna viitoare.

„Un Cod administrativ este aşteptat de foarte mulţi ani, s-au făcut paşi importanţi, acest Cod a fost dezbătut în Parlament, noi am preluat ceea ce a fost votat în Parlament şi ştim că acest Cod administrativ ar aduce ordine în administraţie”, a declarat miercuri premierul Viorica Dăncilă, la dezbaterea „Upgrade România: marile proiecte de investiţii în 2019”.

„Un Cod administrativ, care poate nu este perfect, poate mai trebuie modificat în anumite puncte, ar duce această ordine în sistemul administrativ. Vom vedea ceea ce a obiectat CES (Consiliul Economic și Social - n.r.), este un aviz consultativ, dar vrem să vedem ce anume a obiectat ca să răspundem acestor obiecţii. Vom merge la următorul CES şi îi vom chema pe cei care sunt direct interesaţi de Codul administrativ, cei care lucrează în administraţie, primarii, preşedinţi de consilii judeţene, toţi cei care şi-au dorit de atâta timp acest Cod administrativ. Din punctul meu de vedere, răspunzând acestor observaţii, eu cred că Codul administrativ trebuie adoptat, trebuie să avem o discuţie atât cu reprezentanţii sindicatelor din CES, dar şi cu cei care sunt beneficiarii Codului şi îl vom adopta prin ordonanţă de urgenţă”, a spus premierul.

CES a dat marți un aviz negativ proiectului de Cod administrativ, iar Guvernul analizează dacă este necesară o nouă întrunire a Consiliului.

„Mi-aș dori ca primarii să vină să explice mult mai clar, să argumenteze cel mai bine pentru că știu despre ce este vorba și oamenii să înțeleagă că nu vrea nimeni să creeze un statut aparte pentru primari. Sunt chestiuni de normalitate care trebuiesc aduse și e o decizie foarte importantă a Guvernului. Impactul este unul sustenabil de 100-150 milioane lei. Nu este asta o problemă. Atâta timp cât am avizat acest document, este clar că am accentuat acest impact ca fiind sustenabil de acoperit”, a spus ministrul de finanțe Eugen Teodorovici, într-o conferință de presă.