Liderul grupului ALDE din Parlamentul European a cerut joi excluderea partidului lui Călin Popescu Tăriceanu din Alianța Liberal-Democraților Europeni.

„Din păcate, situația din România continuă să regreseze. Grupul ALDE a decis la începutul lui aprilie să excludă ALDE România. Ne așteptăm ca Partidul ALDE să urmeze această decizie și să-i excludă formal din mișcarea noastră cât mai curând posibil”, a scris Verhofstadt, pe contul lui de Twitter, potrivit HotNews.ro.

Potrivit liberalilor europeni, problema excluderii ALDE România din familia europeană urma să se regăsească pe agenda întâlnirii statutare a ALDE, din 28 iunie, în Elveția.

Guy Verhofstadt, liderul europarlamentarilor ALDE, este unul dintre criticii cei mai vehemenți ai schimbărilor aduse de coaliția de guvernare din România asupra legilor justiției și codurilor penale. Verhofstadt spunea, la începutul lunii ianuarie, că în cazul în care partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu susține aplicarea în totalitate a recomandărilor Comisiei de la Veneția în privința legilor justiției și ONG-urilor va avea „un loc binemeritat în interiorul familiei ALDE, dacă nu, nu”.

Nici partenerii de coaliție ai ALDE nu au relații mai bune cu familia lor europeană. Serghei Stanișev, președintele Partidului Socialiștilor Europeni (PES), a declarat recent că relațiile cu PSD sunt înghețate până când Guvernul României își clarifică angajamentul față de statul de drept.

Apartenența PSD la grupul socialiștilor europeni urmează să fie discutată tot în iunie, după alegerile europene.