Parlamentul a votat miercuri asupra numărului de eurodeputați din cele 20 de comisii și 2 subcomisii, iar grupurile politice au anunțat ulterior componența acestora.

Decizia cu privire la componența comisiilor și subcomisiilor aparține grupurilor politice din Parlamentul European. În actualul legislativ, activează șapte grupuri, la care se adaugă facțiunea deputaților neafiliați.

Toți cei 32 de eurodeputați români sunt membri în cel puțin una dintre comisiile Parlamentului, unii propunându-și chiar o activitate foarte intensă. Spre exemplu, Claudiu Manda este membru în trei comisii, iar Rovana Plumb este membru al unei singure comisii, dar figurează ca membru supleant în nu mai puțin de patru.

Românii activează în cadrul a 15 comisii și a celor două subcomisii, dar cinci dintre comisii nu au niciun reprezentant din România, respectiv Comisia pentru Dezvoltare (DEVE), Comisia pentru Pescuit (PECH), Comisia pentru Cultură și Educație (CULT), Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI) și Comisia pentru Drepturile Femeii și Egalitatea de Gen (FEMM).

Spre ce comisii s-au orientat europarlamentarii români:

Clotilde Armand - Renew Europe/USR - este membră în Comisia de Bugete (BUDG) și membru supleant în Comisia pentru Transport și Turism (TRAN).

Carmen Avram - Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților S&D/PSD - este membră a Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (AGRI) și membru supleant în Comisia pentru afaceri economice și monetare (ECON) și Comisia pentru pescuit (PECH).

Traian Băsescu - Partidul Popular European PPE/PMP - este membru în Comisia pentru Afaceri Externe (AFET) și în Subcomisia pentru securitate și apărare (SEDE).

Adrian-Dragoș Benea - S&D/PSD - este membru al Comisiei pentru Dezvoltare Regională (REGI) și membru supleant al Comisiei pentru Transport și Turism.

Vasile Blaga - PPE/PNL - membru al Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) și membru supleant în Comisia pentru industrie, cercetare și energie (ITRE).

Ioan-Rareș Bogdan - PPE/PNL - membru al Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) și membru supleant în Comisia pentru industrie, cercetare și energie și în Comisia pentru afaceri externe.

Vlad-Marius Botoș - Renew/USR - membru în Comisia pentru piața internă și protecția consumatorilor (IMCO) și membru supleant în Comisia pentru dezvoltare regională.

Daniel Buda - PPE/PNL - membru în Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală și membru supleant în Comisia pentru dezvoltare regională și în Comisia pentru afaceri juridice (JURI).

Cristian-Silviu Bușoi - PPE/PNL - membru în Comisia pentru afaceri economice și monetare și în Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI) și membru supleant în Comisia pentru comerț internațional (INTA) și în Comisia pentru petiții (PETI).

Dacian Cioloș - Renew/PLUS - ca lider al grupului Renew Europe, participă la reuniunile Conferinței Președinților și este și membru al Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală.

Tudor Ciuhodaru - S&D/PSD - este membru al Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne și membru supleant în Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară.

Corina Crețu - S&D/Pro România - este membru în Comisia pentru control bugetar și în Comisia pentru dezvoltare regională și membru supleant în Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală.

Gheorghe Falcă - PPE/PNL - membru în Comisia pentru transport și turism și în Comisia pentru petiții și membru supleant în Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale (EMPL).

Cristian Ghinea - Renew/USR - membru în Comisia pentru control bugetar și în Comisia pentru dezvoltare regională și membru supleant al Comisiei pentru afaceri constituționale (AFCO).

Maria Grapini - S&D/PSD - membru în Comisia pentru piața internă și protecția consumatorilor și în Comisia pentru afaceri constituționale și membru supleant al Comisiei pentru control bugetar.

Mircea-Gheorghe Hava - PPE/PNL - este membru în Comisia pentru dezvoltare regională și membru supleant al Comisiei pentru bugete.

Claudiu Manda - S&D/PSD - este membru în Comisia pentru afaceri externe, Comisia pentru control bugetar și în Subcomisia pentru securitate și apărare. Este membru supleant în Comisia pentru bugete și în Subcomisia pentru drepturile omului (DROI).

Marian-Jean Marinescu - PPE/PNL - este membru al Comisiei pentru transport și turism și membru supleant în Comisia pentru control bugetar și în Comisia pentru industrie, cercetare și energie.

Dan Ștefan-Motreanu - PPE/PNL - este membru al Comisiei pentru piața internă și protecția consumatorilor și nembru supleant în Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală și în Comisia pentru cultură și educație.

Siegfried Mureșan - PPE/PNL - este membru al Comisiei pentru bugete și membru supleant al Comisiei pentru afaceri economice și monetare.

Dan Nica - S&D/PSD - este membru al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie și membru supleant în Comisia pentru afaceri externe.

Dragoș Pîslaru - Renew/PLUS - este membru în Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale și membru supleant în Comisia pentru afaceri economice și monetare și în Comisia pentru industrie, cercetare și energie.

Rovana Plumb - S&D/PSD - este membru al Comisiei pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară și membru supleant în Comisia pentru afaceri economice și monetare, Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale, Comisia pentru dezvoltare regională și în Comisia pentru drepturile femeii și egalitatea de gen (FEMM).

Nicolae Ștefănuță - Renew/USR - este membru în Comisia pentru bugete și în Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară și membru supleant al Comisiei pentru piața internă și protecția consumatorilor.

Ramona Strugariu - Renew/PLUS - este membră a Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne și membru supleant în Comisia pentru control bugetar și în Comisia pentru petiții.

Cristian Terheș - S&D/PSD - este membru în Comisia pentru transport și turism și în Comisia pentru petiții.

Eugen Tomac - PPE/PMP - este membru al Comisiei pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale și al Subcomisiei pentru drepturile omului.

Dragoș Tudorache - Renew/PLUS - membru în Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne și membru supleant în Comisia pentru afaceri externe și în Subcomisia pentru securitate și apărare.

Mihai Tudose - S&D/Pro România - este membru al Comisiei pentru comerț internațional și membru supleant în Comisia pentru afaceri economice și monetare.

Adina-Ioana Vălean - PPE/PNL -  este membru în Comisia pentru industrie, cercetare și energie și membru supleant în Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară.

Lorant-Gyorgy Vincze - PPE/UDMR - este membru în Comisia pentru afaceri constituționale și în Comisia pentru petiții și este membru supleant în Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne.

Iuliu Winkler - PPE/UDMR - este membru al Comisiei pentru comerț internațional și membru supleant al Comisiei pentru cultură și educație (CULT).