Rapoartele negative, scrise într-un ton foarte dur, ale Comisiei de la Veneția stau la baza inițiativei lui Klaus Iohannis de a declanșa cercetări cu partidele parlamentare pe tema Justiției și a legislației penale din România.

Președintele Klaus Iohannis a declanșat consultări cu toate partidele parlamentare, la Palatul Cotroceni, pe tema legislației din domeniul justiției. Decizia președintelui apare după ce vineri Comisia de la Veneția a dat două avize negative pe modificările la legile Justiției și codurile penale.

„I-am invitat pentru a discuta despre legile Justiției. Este evident că legile, în această formă, trebuie regândite și modernizate. Este clar că obiectivul să ajungem să avem legile corectate și să garantăm independența Justiției. Este cu siguranță nevoie de reluare ciclului legislativ pe legile Justiției, dar nu oricum. Trebuie o legiferare responsabilă, transparentă. Pentru asta este nevoie de discuții, transparență, cu CSM, care garantează independența Justiției. Pe partea politică este clar că avem nevoie de o înțelegere, un acord pentru a relua acest ciclu legislativ. Avem opinia finală a Comisiei de la Veneția. Acele recomandări trebuie luate foarte, foarte în serios. Sunt gândite pentru a ajuta România. Știți ce? Eu nu vreau niciun pact cu PSD. Cred că s-a înțeles greșit ce se întâmplă acum. Eu trebuie să fiu un mediator, nu fac pact cu PSD, ALDE sau alții”, a declarat Klaus Iohannis cu câteva minute înainte de începerea consultărilor.

Delegația PSD, formată din Liviu Dragnea, Florin Iordache, Eugen Nicolicea, Șerban Nicolae și Robert Cazanciuc, este așteptată la ora 15.30, după care urmează PNL, USR, UDMR, PMP și  grupul minorităților.

Liviu Dragnea nu a vrut să spună care va fi poziția PSD în discuțiile de la Cotroceni, lăsând să se înțeleagă că vor fi făcute declarații după consultări.

Nu este clar mesajul cu care va merge ALDE la Cotroceni, asta pentru că reprezentanții partidului vor merge separat la consultări, nu împreună cu PSD. „Punctul nostru de vedere, al ALDE, e structurat de multă vreme pe un lucru care e foarte clar: statul de drept înseamnă a avea în centru cetățeanul cu drepturile și libertățile lui”, spunea marți Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE.