Reprezentanți ai USR, premierul Viorica Dăncilă și ministrul Justiției, Tudorel Toader, au discutat vineri, la Palatul Victoria, despre Ordonanța de urgență privind modificarea Codurilor penale, dar și despre amnistia și grațierea dorite de PSD.

UPDATE Într-un comunciat de presă, Viorica Dăncilă spune că apreciază deschiderea USR pentru dialog.

”Apreciez deschiderea dumneavoastră la dialog și faptul că avem o discuție constructivă în contextul în care România va prelua și exercita Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene începând cu 1 ianuarie 2019. Sunt om al dialogului și am convingerea că doar împreună, prin cooperare și unitate, prin dialog cu reprezentanții Opoziției și ai întregii societăți, putem avea o președinție de succes”, a transmis Dăncilă. 

În acest context, ministrul Justiției, Tudorel Toader, a subliniat faptul că este în lucru la Ministerul Justiției un proiect de act normativ care are în vedere punerea în acord a legislației cu deciziile Curții Constituționale și transpunerea unor directive europene pentru care România riscă procedura de infringement. Primul-ministru a adăugat că va ține cont de toate propunerile constructive, astfel încât legislația națională să fie în acord cu reglementările europene și cu Constituția României.

+++

UPDATE Delegația USR s-a prezentat la discuții cu 12 argumente pentru care nu ar trebui emise OUG pentru modificarea Codului penal și a celui de Procedură penală sau acordarea vreunei amnistii sau grațieri.

Documentul cu argumentele poate fin consultat aici.

+++

UPDATE După întâlnirea de la Palatul Victoria, Dan Barna, Cristian Ghinea, Stelian Ion și Vlad Gheorghe au susținut o conferință de presă în care au prezentat concluziile întrevederii.

"A fost o discuție consistentă. Am stat aproximativ 80 de minute, iar la întâlnire a participat și domnul ministru al Justiției și am avut ocazia să îi transmitem direct doamnei premier punctul de vedere al USR conform căruia în acest moment emiterea unei OUG pe justiție ar crea în România o criză de percepție și o criză socială care ar acoperi cu totul preluarea președinției", a declarat Dan Barna.

Liderul USR a mai precizat că i-a cerut Vioricăi Dăncilă să nu emită o OUG în cele 6 luni în care asigurăm Președinția Consiliului UE, iar atât ea, cât și Tudorel Toader au spus ferm că nu au în prezent un asemene act normativ.

"Apropos de amnistie și grațiere. Am adus în discuție acest subiect și atât doamna premier, cât și ministrul Justiției au fost foarte fermi spunând că nu intenționează și nu au în discuție în acest moment o astfel de ordonanță sau o astfel de reglementare. Lucrul a fost foarte clar, explicit, repetat de vreo două-trei ori ca să nu fie niciun fel de echivoc", a completat el.

Potrivit biroului de comunicare al USR, întâlnirea a fost programată "în regim de urgență" la solicitarea liderului USR, Dan Barna, și a început la ora 11.00, iar la discuții a fost chemat și ministrul Justiției Tudorel Toader.

„Doamna prim-ministru m-a solicitat să particip la Guvern alături de domnia sa la o întrevedere. Nu știu ce întrevedere are, dar cu siguranță, discuția are și o componentă juridică, din moment ce m-a invitat pe mine, astfel cum și alte discuții la care sunt invitat au componentă juridică și nu politică”, a declarat Tudorel Toader.

La întâlnire mai sunt prezenți deputatul USR Stelian Ion și candidatul USR la alegerile europarlamentare Vlad Gheorghe, iar potrivit unor surse din partid, aceștia încearcă să convingă Executivul să nu emită o OUG pentru modificarea Codurilor penale.

Biroul de comunicare al USR arată, într-o cerere de audiență datată cu 11 decembrie, că vrea să discute să discute în regim de urgență cu premierul depsre modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală.