Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a avut luni o întâlnire oficială de lucru, la Washington, cu secretarul de Stat american, Michael Pompeo. Comunicatele MAE şi ale Departamentului de Stat spun poveşti diferite despre această întrevedere.

Mike Pompeo şi Teodor Meleşcanu "au vorbit în mod special despre agresiunea rusă în Marea Neagră și contribuţia României la securitatea și stabilitatea regiunii Mării Negre. De asemenea, ei au discutat despre importanța eforturilor României de combatere a corupției care subminează instituțiile sale democratice și promovează influența nocivă a adversarilor", se arată în comunicatul Departamentului de Stat.

Comunicatul mai precizează că cei doi oficiali au abordat chestiunea cooperării strânse în domeniul securităţii şi provocările cu care se confruntă NATO pe flancul estic.

Comunicatul MAE, mult mai lung decât cel al Departamentului de Stat, nu face nicio referire nici la chestiunea corupţiei şi nici la Rusia:

"Cei doi oficiali au abordat o gamă largă de subiecte de actualitate de pe agenda bilaterală, subliniind interesul şi eforturile comune ale ambelor guverne, român şi american, pentru dezvoltarea şi intensificarea Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii. Ministrul român a subliniat importanţa vizitelor bilaterale la nivel înalt la Washington şi Bucureşti pentru dezvoltarea relaţiei bilaterale.

Discuția a vizat de asemenea o evaluare a priorităților de securitate transatlantică, în anticiparea reuniunii ministeriale dedicată aniversării a 70 de ani de la înființarea Organizației Atlanticului de Nord. Ministrul Teodor Meleşcanu  a apreciat parteneriatul strâns cu Statele Unite în domeniul securității, scoțând în evidenţă rolul strategic al României şi al cooperării româno-americane în asigurarea unei abordări integrate a măsurilor de apărare şi descurajare pe flancul estic al NATO. Totodată şeful diplomației române a accentuat importanţa consolidării angajamentului american şi aliat pentru securitatea regiunii Mării Negre.

Şeful diplomației române a punctat realizările Președinției române a Consiliului UE şi agenda pentru a doua parte a mandatului, inclusiv aspecte referitoare la Parteneriatul Estic, Asia Centrală şi Balcanii de Vest. De asemenea, a subliniat abordarea României de relevare a substanței pozitive a cooperării dintre UE şi SUA.

Ministrul afacerilor externe, a adus în discuţie candidatura României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, arătând că este un obiectiv major al politicii externe române. A prezentat candidatura României la un loc nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU şi a evidenţiat experienţa tradiţională a ţării noastre în sistemul ONU. 

Au mai fost discutate eforturile regionale şi globale în problematica neproliferării, combaterii terorismului şi amenințărilor asimetrice de securitate, secretarul de stat american remarcând contribuțiile importante ale României în cadrul organizațiilor şi mecanismelor internaționale, dar şi expertiza de înaltă ținută a specialiștilor şi profesioniștilor români. De asemenea, a fost discutată intensificarea cooperării bilaterale în domeniul energiei".