Președintele Klaus Iohannis a promulgat marți proiectul de lege prin care pe 9 mai a fost instituită Ziua națională a oinei.

Plenul Camerei Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat pe 14 martie proiectul care modifică legea educației fizice și sportului nr.69/2000.

Prin noua lege, Federația Română de Oină și membrii afiliați acesteia trebuie să promoveze "importanța practicării sportului național, oina, pentru sănătatea populației".

De asemenea, Federația are obligația de a prezenta, până la data de 1 octombrie a fiecărui an, activitățile propuse a se desfășură anul următor, pentru finanțarea directă de la bugetul de stat a programului național „Redescoperă Oina”.

În expunerea de motive a proiectului inițiat de 23 de senatori PSD se arăta, printre altele, că "Oina este singurul sport național românesc, născut la sat și posibil să moară la oraș".

Oina (sau hoina) este un joc sportiv tradițional românesc. Jocul de oină era răspândit pe întreg cuprinsul țării, având un număr mare de denumiri și variante: în Banat i se spunea „lopta mică” sau „pila”, în Transilvania „de-a lunga” sau „lopta lungă”, în zona Sibiului „fuga”,în Muntenia și în Moldova „hoina” și apoi oina, în Maramureș „ojerul” sau „oirul”, în Dobrogea „de-a lunga”, în Bucovina „bătute-păscute” sau „coroana” etc. În unele părți oina se juca și de către fete, sub numele de „oiniță”.

Este asemănător cu jocuri sportive comune altor țări, cum ar fi Schlagball-ul german, pesäpallo-ul finlandez, jocul paume din Franța, respectiv Cluiche Corr-ul irlandez. (Wikipedia)