Pagubele imense lăsate în urmă de răspândirea pestei porcine africane puteau fi evitate dacă Guvernul nu ar fi arătat incompetență și lipsă de responsabilitate în privința consecințelor dramatice ale răspândirii PPA, susține Klaus Iohannis.

UPDATE Procurorii de la Parchetul General au început o anchetă ce privește modul de intervenție în cazul pestei porcine. Procurorii s-au autosesizat, dat au primit și un denunț.

„La Secția de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a fost constituit un dosar penal privind epidemia de pestă porcină, procurorii dispunând începerea urmăririi penale in rem pentru săvârșirea infracțiunilor de răspândirea bolilor la animale sau plante, prev. de art.355 din Codul penal, și neglijență în serviciu, prev. de art.298 din Codul penal. Lucrarea a fost înregistrată la Secția de urmărire penală și criminalistică la data de 03.09.2018, ca urmare a sesizării din oficiu și a formulării unui denunț”, se arată într-un comunicat al Parchetului General.

***** Textul inițial

Președintele Klaus Iohannis a solicitat verificarea de către instituțiile abilitate a modului în care autoritățile responsabile au pus în aplicare măsurile de control și prevenție a răspândirii virusului pestei porcine africane.

Iohannis atrage atenția Guvernului și prim-ministrului cu privire la responsabilitatea pe care trebuie să și-o asume în legatură cu ineficiența măsurilor de stopare a răspândirii virusului, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale. 

Potrivit președintelui, răspândirea virusului a fost favorizată de luarea de măsuri tardive, necoordonate și insuficiente în raport cu nevoile și situația din teren.

„Guvernul are responsabilitatea directă și nemijlocită în privința crizei generate de răspândirea virusului PPA pe teritoriul național, România înregistrând cea mai rapidă creștere a numărului de focare dintre toate țările europene afectate în prezent. Această evoluție explozivă a PPA arată, de fapt, că autoritățile responsabile, atât cele centrale, cât și cele locale, sunt depășite de situație”, susține Iohannis.