Ultimii ani au cunoscut „un elan remarcabil” în relația cu Franța, parteneriatul strategic al României cu această țară urmând să fie aprofundat, a declarat președintele Klaus Iohannis sâmbătă, la recepția de 14 Iulie de la București.

„De zece ani există între țările noastre un parteneriat strategic (...) dorim să îl aprofundăm și să îi dăm mai multă concretețe”, a spus șeful statului, care a amintit că i-a primit, la Palatul Cotroceni, atât pe Francois Hollande, cât și pe actualul președinte francez Emmanuel Macron, scrie Agerpres.

„Prietenia România- Franța este specială și datorită celor două comunități deja tradiționale care acționează ca adevărați ambasadori în viața de zi cu zi”, a mai spus Iohannis.

El a vorbit de unul dintre conceptele viziunii franceze - fraternitatea.

„Sunt convins că doar unindu-ne forțele, în spiritul fraternității noastre istorice, România și Franța vor contribui, ca două ancore de stabilitate la un capăt și celălalt al Uniunii Europene, la reușita relansării proiectului unei Uniuni mai puternice”, a spus Iohannis.

La rândul ei, ambasadoarea Franței la București, Michele Ramis, a subliniat apropierea dintre culturile și limbile română și franceză, menționându-i, în acest sens, pe George Enescu, Emil Cioran, Mircea Eliade, Constantin Brâncuși, Eugene Ionesco sau Anna de Noailles.

"În cadrul mandatului încredințat de președintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, mă străduiesc, cu energie și convingere, să duc mai departe această relație franco-română”, a spus Ramis.

Excelența sa a adăugat că anul acesta este sărbătorită cea de-a zecea aniversare a parteneriatului România-Franța și, în viitor, vor fi fixate „noi obiective concrete și ambițioase într-o largă paletă de domenii”.

„Salut spiritul european al poporului român, deoarece a știut să reziste naționalismului și euroscepticismului care, din păcate, se dezvoltă pe continent. Și salut, de asemenea, munca noastră comună cu autoritățile române pentru a face să avanseze Europa în fiecare zi, fie că vorbim despre consultările europene sau de progrese marcante, precum revizuirea regimului lucrătorilor detașați", a adăugat Ramis.