Klaus Iohannis atrage atenția că România are nevoie de un buget credibil, în beneficiul românilor și nu al unui partid politic, Guvernul și Parlamentul având responsabilitatea de a identifica soluțiile financiare sustenabile pentru fiecare domeniu.

Președintele acuză PSD că recurge la "demersuri populiste", care riscă să vulnerabilizeze România în actualul context geopolitic marcat de incertitudine și de intensificarea riscurilor și amenințărilor la adresa statelor NATO.

"Printr-un gest cinic, președintele PSD pune în opoziție securitatea națională cu sănătatea cetățenilor. Numai un politician meschin și inconștient ar putea să inoculeze ideea că sănătatea românilor nu poate fi asigurată din cauza bugetelor prea mari ale serviciilor de securitate, a căror misiune legală fundamentală este tocmai asigurarea securității naționale, protejarea vieții oamenilor și a intereselor țării", se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Șeful statului se referă la atitudinea liderului PSD, Liviu Dragnea, care a propus un amendament la bugetul de stat pe anul 2019 prin care vrea tăierea bugetelor SRI, SIE și SPP cu 525 de milioane de lei, banii urmând să ajungă la Ministerul Sănătății și la fondul de asigurări de sănătate.

Iohannis susține că propunerea lui Dragnea de reducere a bugetelor instituțiilor din domeniul securității naționale constituie "un demers iresponsabil", cu atât mai mult cu cât nu există argumente sau justificări: "Tocmai asemenea tăieri bugetare reprezintă un atentat la siguranța cetățenilor, prin scăderea discreționară a bugetelor structurilor de securitate, în încercarea disperată a unor personaje toxice de a mai acumula capital politic".

Președintel face apel la Parlament să revină la alocările bugetare inițiale, propuse de Guvern în 10 decembrie 2018 și avizate de către CSAT în 19 decembrie 2018.

În același timp, Klaus Iohannis critică și sumele mari alocate partidelor politice, principalul beneficiar fiind PSD.

"Întârzierea bugetului cu aproape două luni de către Coaliția PSD-ALDE este complet nejustificată și demonstrează încă o dată lipsa de seriozitate și de profesionalism a actualei coaliții, precum și lipsa preocupării acesteia pentru bunul mers al economiei și administrației în România .În vreme ce bugetele necesare asigurării securității cetățeanului scad, avem o creștere inacceptabil de mare a alocărilor către partidele parlamentare, al cărei principal beneficiar este, deloc surprinzător, chiar PSD. În condițiile în care în România nu se construiesc autostrăzi, nu se modernizează spitale, nu există toalete și apă curentă în toate școlile din țară, este revoltătoare majorarea uriașă prevăzută în bugetul anului curent pentru partidele parlamentare", acuză președintele.

El recunoaște că bugetul sănătății nu este suficient, dar îi propune lui Liviu Dragnea, "dacă se declară atât de preocupat de sănătatea românilor", să suplimenteze bugetul sănătății din banii alocați partidelor: "Este un amendament care ar trebui să întrunească voturile majorității PSD-ALDE, dacă adevărata intenție este aceea de a avea un buget pentru sănătatea românilor. Altfel, avem de a face cu o nouă manipulare, în timp ce banii publici sunt direcționați direct către PSD".

În opinia președintelui, bugetul aflat în dezbatere în Parlament e unul "făcut pe picior, bazat pe estimări economice nerealiste și pe alocări politice preferențiale".

De asemenea, Klaus Iohannis critică decizia de a transfera o parte din povara răspunderii guvernamentale asupra bugetelor administrației publice locale, "care vor duce greul în acest an".

"Modernizarea României nu se poate face când administrația publică locală este ținută la discreția deciziei politice de la centru", spune Klaus Iohannis, solicitând tuturor politicienilor responsabili din Parlament să privească bugetul anului 2019 "nu ca pe un instrument al promisiunilor de partid, ci ca mijloc esențial pentru stabilitatea economică a României, pentru bunăstarea și securitatea românilor".