Președintele Klaus Iohannis susține că premierul Dăncilă a reușit să pună pe butuci relația României cu țările arabe "pentru nimic".

UPDATE 20.00 Printr-un comunicat de presă, PSD condamnă afirmațiile recente ale președintelui Iohannis cu privire la poziția exprimată de prim-ministrul, Viorica Dăncilă, în legătură cu mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim. "Toate atacurile prezidențiale pe acest subiect denotă un amatorism total al președintelui Iohannis în materie diplomatică și o deconectare completă de la interesele României pe plan extern", mai spune sursa citată.

PSD mai spune că, "după ce Iohannis a servit propaganda rusă afirmând că cetățenii din Republica Moldova ar reprezenta un popor distinct de poporul român, astăzi vine să submineze relațiile dintre România și statele arabe, insinuând că poziția exprimată de doamna prim-ministru ar fi în opoziție cu lumea arabă".

Social-democrații "îi amintesc" președintelui că România, în 2011, când la guvernare era PDL, România nu a susținut inițiativa unilaterală de declarare a statului palestinian la Organizația Națiunilor Unite

"Îi amintim președintelui Iohannis, că pe plan extern România a avut, în mai multe rânduri, poziții similare cu cele susținute de Israel sau în favoarea Israelului, fără ca acestea să fie considerate ca gesturi de ostilitate față de lumea arabă. De exemplu, în anul 2011, când Ministerul Afacerilor Externe era condus de un liberal (fost PDL), România nu a susținut inițiativa unilaterală de declarare a statului palestinian la Organizația Națiunilor Unite, fără ca această poziție a României să fie interpretată ca o ofensă adusă statelor arabe. Dimpotrivă, România a încercat să cultive în permanență relații de bună înțelegere și respect reciproc atât cu Israelul, cât și cu statele arabe, fapt demonstrat și de deplasările externe ale premierului în aceste țări, care au urmărit întărirea relațiilor diplomatice și economice", se mai arată în comunicatul de presă al PSD.

Partidul  îi mai spune președintelui că înainte de a critica poziția exprimată de PSD și de premierul Viorica Dăncilă în favoarea mutării Ambasadei României la Ierusalim,  ar trebui să asigure un cadru instituțional adecvat pentru ca România să adopte o poziție clară față de acest subiect. "Mai gravă decât orice decizie pe acest subiect este lipsa oricărei decizii, din care România nu ar avea nimic de câștigat în plan diplomatic și geostrategic. Ni se pare total deplasată și atitudinea administrației prezidențiale care a scos din comunicatul de presă privind vizita Sanctității Sale, Papa Francisc, în România, întâlnirea acestuia cu prim-ministrul Viorica Dăncilă", mai transmit cei din PSD.

+++

Prezent la dezbaterea privind „Viitorul orașelor românești în contextul european al conceptului de dezvoltare locală”, organizată de Asociația Orașelor din România, președintele a spus că avea luni seara o întâlnire cu Regele Iordaniei, dar aceasta s-a anulat din cauza anunțului privind mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim.

"Datorită (Sic!) diletantismului doamnei prim-ministru, care ne-a stricat relația cu această zonă nu mai este cazul (să mă întâlnesc cu Abudllah al II-lea - n.r.). Regele Iordaniei s-a simțit personal jignit de abordarea doamnei prim-ministru la acel congres din America și a contramandat vizita. Este o reală problemă pentru România, cred că vă dați seama. România a construit o relație de încredere cu lumea arabă și asta este una din puținele constante, a fost, cel puțin până ieri, din politica externă a României (...). Acuma doamna a reușit să o pună pe butuci și pe asta. E foarte, foarte trist. Pentru ce? Pentru nimic", a fost reacția lui Klaus Iohannis.

+++

Regele Iordaniei, Abdullah al II-lea, și-a anulat viziat programată în România după ce premierul Viorica Dăncilă a anunțat că Ambasada României din Israel va fi mutată de la Tel Aviv la Ierusalim.

Iordania nu este singurul stat deranjat de declarațiile privind relocarea ambasadelor la Ierusalim. Turcia și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu discursurile unor lideri de țară despre relocarea la Ierusalim a ambasadelor lor din Israel rostite duminică la reuniunea AIPAC.

„Suntem îngrijorați de declarațiile iresponsabile făcute de către liderii unor state la conferința anuală a AIPAC, care a avut loc ieri (24 martie) la Washington, în legătură cu relocarea la Ierusalim a ambasadelor lor din Israel”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe turc, Hami Aksoy, într-un comunicat.

În plus, reprezentantul Palestinei la București a spus că afirmația premierului a afectat șansele României de a obține un loc în Consiliul de Securitate al ONU.