Șeful statului a mai spus că PSD ar trebui să-l trimită acasă pe Liviu Dragnea, adăugând că partidul a devenit grup de presiune și lobby pentru un infractor.

Întrebat de declarația lui Liviu Dragnea privind continuarea luptei, Klaus Iohannis i-a transmis un mesaj: ”Eu m-am exprimat de prea multe ori despre aceste chestiuni ca să mă aștept să mai țină Dragnea cont de ceea ce îi transmit, via media. În continuare, sunt de părere că ar trebui să se retragă de tot din politică. Deci, Dragnea, după a doua condamnare, ar trebui să dispară pur și simplu din viața publică românească. Așa s-ar întâmpla în absolut orice țară chiar cu o democrație incipientă din lume”.

Mai grav - în opinia președintelui - e faptul că ”PSD nu-și dă seama că trebuie să îl trimită pe Dragnea acasă”: ”Suntem în faza total nepotrivită și nefericită în care un partid întreg și cel mai mare partid din România, se constituie într-un grup de presiune sau grup de lobby pentru un infractor”. 


Președintele a precizat că politicienii nu ar trebui să se retragă doar după o condamnare definitivă:

 

”Gesturile politice nu se fac la decizii finale, am mai comentat aceste chestiuni. În politică nu trebuie să aștepți până la ultima, ultima condamnare. Sigur, orice persoană are dreptul să se considere nevinovată, să fie considerată nevinovată în sens constituțional, în sens juridic. Dar, în politică, este nevoie de oameni asupra cărora nu planează nicio suspiciune. Cum vrea un infractor condamnat de două ori, o dată pentru referendum, acum, în prima instanță, pentru cred că instigare la abuz în serviciu, dacă bine am reținut, cum crede că poate să fie credibil și cum crede că poate să fie un exemplu pentru România? Aici vorbim și despre moralitate. Deci, politica nu este doar despre aspecte juridice, politica este despre moralitate”.

 

Klaus Iohannis consideră că liderul PSD are un comportament ”irațional”, care aruncă România înapoi:

”Cum să conducă un om România, care este condamnat în două dosare penale? Ce credibilitate poate să mai aibă România în astfel de circumstanțe? S-a lucrat în ultimii 30 de ani foarte mult, în România, în diplomație, în economie peste tot, pentru a ajunge și noi în rând cu lumea. Și am ajuns destul de bine în rând cu lumea. Acum, cu acest comportament pe care l-aș numi de-a dreptul irațional și din partea lui Dragnea, dar și din partea conducerii PSD, care îl sprijină și care îl ține acolo, cu acest comportament irațional, iliberal, nedemocratic, practic, suntem aruncați înapoi cu mulți ani. România își pierde respectul pe care îl câștigase greu și în Europa, și în lume, investitorii își pierd toată încrederea. Dacă cel mai important lider politic își permite să disece hotărâri judecătorești în ședințe de partid și în public, atunci cum putem să ne așteptăm ca, un investitor de exemplu, să mai aibă încredere că în România se face dreptate și se respectă ceea ce se stabilește în instanță?”.

Referitor la intenția unei OUG pe codurile penale, Iohannis a declarat că ”una dintre marile probleme din Constituția noastră este reprezentată tocmai de posibilitatea absolut necontrolată de a da ordonanțe de urgență pe timpul vacanței parlamentare”.

”Toate partidele au criticat sistemul de ordonanțe de urgență, dar, odată ajunși la putere, toți au folosit acest sistem. Este contraproductiv și pericolul constă în faptul că guvernul poate să dea ordonanțe de urgență fără ca cei vizați sau cei interesați să poată interveni măcar pentru un control pe constituționalitate. Bunăoară, la ordonanță de urgență dată de guvern, Președintele nu poate să solicite o verificare pe constituționalitate și nici cei vizați nu pot interveni, precum se poate interveni, de exemplu, pe procedura parlamentară. Personal, cred că odată și odată trebuie să tragem linie și să terminăm cu acest sistem de ordonanțe de urgență fiindcă în practică știm, aproape toate guvernele le-au folosit, cu precădere în vacanța de vară, pentru a rezolva probleme cu care poate nu ar fi avut șanse în sesiunea parlamentară”, a spus șeful statului.

În acest context, el a cerut societății civile să fie în alertă: ”În momentul în care apar ordonanțe de urgență care nu ar trebui să existe, cum a fost, de exemplu, Ordonanța 13, acea nefericită Ordonanță 13, să protestăm cu toată fermitatea împotriva acestei chestiuni”.