Președintele Klaus Iohannis a salutat luni rezultatul alegerilor și cel al referendumului pe justiție, dar a susținut că "este inacceptabilă bătaia de joc la adresa românillor din diaspora" și a cerut autorităților să ia măsuri în acest sens.

"Peste 6 mil. de români au spus <<Da>> la referendumul pe care l-am convocat și au dat o lecție dură populismului, o lectie dură demagogiei și discursului anti-UE, anti-justiție, promovat de PSD. Ieri a câștigat România europeană, democratică, în care justiția este și trebuie să rămână independentă, România în care hoții și infractorii stau la pușcărie, nu în fruntea statului. Moblizarea a fost impresionantă. Votul ne arată că democrația s-a maturizat, că cetățenii înțeleg ce armă puternică este votul", a spus Klaus Iohannis.

El a criticat modul în care autoritățile au organizat votul în Diaspora. 

"Este inacceptabilă bătaia de joc la adresa românillor din diaspora. Eu cer autorităților ca, după incidentele din 2014, care s-au repetat ieri, să ia măsuri urgente, astfel ca românii să poată vota în condiții normale, fără a sta la cozi interminabile ore în șir. Votul pro-european face ca țara să se detașeze clar în rândul statelor europene care susțin cu tărie proiectul euroepan", a mai spus el.