Președintele Klaus Iohannis a declarat vineri că încercarea social-democaților de a se folosi de necazul celor doi foști deținuți politici din perioada comunistă pentru a-și justifica asaltul asupra justiției este "o încercare jalnică".

"Din delegația pesedistă au făcut parte și două persoane - foști deținuți politici. Am auzit două povești de viață cutremurătoare și pot să reiterez ce am mai spus - torționarii comuniști trebuie să fie trași la răspundere și să supote consecințele legii, dar încecarea PSD de a se folosi de năcazul acestor doi foști deținuți pentru a-și legitima asaltul asupra justiției este o încercare jalnică. Nu îmi imaginez că cineva care a fost nedreptățit în perioada comunistă, cineva de care și-au bătut joc comuniștii își dorește altceva decât o justiție independentă și dreaptă", a declarat Klaus Iohannis.

El a mai spus că abordările lui și a celor din PSD despre justiție sunt total diferite.

"Au venit la consultări cei delegați de la PSD, am avut o discuție pe justiție, despre abordarea generală. Cred că nu este o supriză dacă spun că opiniile lor cu ale mele sunt destul de diferite pe aceste chestiuni. Justiția a ajuns în situația în care este acum din vina PSD. PSD dă un aslat constant, intens, de la începutul mandatului lor. PSD este vinovat că despre justiție se discută foarte mult în termeni de îngrijorare și preocupare. Românii se tem că PSD va subjuga politic justiția, cum sunt convins că România nu s-a dezvoltat mai mult, mai bine din cauza PSD. Am discutat foarte pe scurt și despre referendum (...) și am reiterat aștepările mele în ce privește acțiunea Parlamentului, că aștept un răspuns rapid și pozitiv la scrisoarea mea de consultare. Este nevoie de referendum și vom avea referentum pe 26 mai", a mai adăugat acesta.