Lista semnatarilor Acordului Național rămâne deschisă, fiind posibil ca pe parcurs și alții să revină la gânduri mai bune, a declarat joi președintele Klaus Iohannis, la ceremonia de la Palatul Cotroceni.

"Sunt foarte bucuros că astăzi semnăm noi cinci acest Acord Național. Și ca să fiu bine înțeles, această semnare nu reprezintă un pas prin care vrem să excludem pe alții. Dumneavoastră, președinții de partide, v-ați declarat de acord să semnați astăzi cu mine acest Acord. Lista semnatarilor însă rămâne deschisă. Este posibil ca pe parcurs și alții să revină la gânduri mai bune și vreau să păstrăm poarta deschisă tuturor politicienilor care vor să construiască o Românie mai bună", a declarat Klaus Iohannis, cu ocazia semnării pactului, ceremonie la care au participat președintele PNL, Ludovic Orban, președintele USR, Dan Barna, președintele Pro România, Victor Ponta, și cel al PMP, Eugen Tomac.

 Pe 5 iunie, după consultările cu partidele pe tema referendumului pentru Justiție, Klaus Iohannis le-a invitat să semneze un pact pentru România europeană.

Președintele interimar al PSD, Viorica Dăncilă, a anunțat, după prima ședință a Coaliției de guvernare fără Liviu Dragnea, că social-democrații semnează doar dacă le vor fi acceptate o serie de amendamente. Nici ALDE nu a dorit să semneze, iar UDMR a anunțat că va semna săptămâna viitoare.

"Am convocat un referendum național, fiindcă mi s-a părut că poporul trebuie să-și exprime suveranitatea și trebuie să dea un răspuns ferm și clar unei guvernări eșuate și atacului neîncetat asupra justiției, care s-a desfășurat fără întrerupere din decembrie 2016 până pe 27 mai.Românii au ieșit în număr mare la vot și au dat un răspuns clar, ferm și ușor de citit...La alegerile europarlamentare formațiunile pro-europene au primit voturi multe și au avut rezultate bune, foarte bune, iar formațiunile care au încercat să demonizeze Uniunea Europeană, formațiunile care constant au atacat independența justiției, formațiunile care au construit o guvernare lamentabilă, mai exact PSD și ALDE, au fost drastic sancționate de electorat, și pe bună dreptate.Și a doua zi după referendum, aparent – repet, doar aparent – lucrurile păreau că s-au schimbat...Acest referendum trebuie implementat", a explicat șeful statului.

Klaus Iohannis a susținut că a analizat cu mare atenție ce-au votat cetățenii.

"Românii au votat pentru România Europeană. A fost clar un vot pro-european. Românii au votat contra acelui atac nemernic pesedist asupra justiției. Românii au votat contra unei guvernări lamentabile.Și atunci, după consultările cu partidele parlamentare, am formulat concluziile într-un document pe care l-am propus spre semnare partidelor parlamentare, un acord național pentru consolidarea parcursului european.Și iată că astăzi ne aflăm aici. Au răspuns direct, clar, deschis «DA, semnăm» Partidul Național Liberal, Uniunea Salvați România, Partidul PRO România și Partidul Mișcarea Populară", a mai spus Iohannis.

Precizând că PSD nu l-a anunțat că vrea să semneze acest acord, președintele a afirmat că PSD nu s-a schimbat din 27 mai, data încarcerării lui Liviu Dragnea.

 "Nu a anunțat, cel puțin, pe mine nu m-a anunțat că este interesat PSD, PSD care aparent din 27 mai se schimbase. Dar nu este așa. PSD nu s-a schimbat. PSD nu se schimbă. PSD a pierdut primul rând de alegeri dintr-un set mai larg. Dar a rămas doar cu aparența schimbării. PSD urmărește în continuare aceleași obiective și răspunsul lor, pe care mi l-au dat, prin media, a fost practic un refuz. Ei aveau mai multe amendamente decât articole în acest Acord. PSD a dăunat foarte mult României. Din cauza PSD-ului, România nu s-a dezvoltat mai mult și nu se dezvoltă nici acum mai mult. Aceste alegeri au reprezentat o victorie a românilor împotriva incompetenței pesediste, împotriva infatuării pesediste, împotriva atacului la justiție, împotriva atacului la economia națională, dar este doar primul pas dintr-o serie mai lungă", a declarat Klaus Iohannis.

El a mai spus că românii vor mai avea "încă trei ocazii valoroase" de a da lecții PSD-ului, fiindcă PSD nu a înțeles, a simulat:

"Urmează alegerile prezidențiale, urmează alegerile locale, și urmează alegerile parlamentare. Românii vor ști cum să voteze, dar pentru a merge mai departe cu rezultatul votului de acum este nevoie să se schimbe Constituția și legislația aferentă. Și să nu uităm, iarăși și-au bătut joc de românii din diaspora. Trebuie schimbate procedurile, trebuie îmbunătățită legislația și trebuie abandonat acest discurs împotriva diasporei. Trebuie să revenim la o normalitate românească, o normalitate europeană, democratică, care se bazează pe respectarea valorilor europene, pe respectarea statului de drept".

Președintele a subliniat că se lucrează la o alternativă politică proeuropeană, care să facă modificările necesare: "Românii pot avea încredere și pentru asta trebuie să meargă la vot, iar politicienii să dovedească că au căpătat mai multă înțelepciune decât am avut cu toții înainte de aceste alegeri".