Aderarea la Schengen nu se va discuta la Consiliul European din 15-16 octombrie, a declarat Președintele Klaus Iohannis miercuri, înainte de a pleca la Bruxelles. Acesta a spus că nu își reproșează neincluderea subiectului pe agenda JAI.

„Problema nu a fost a României sau Bulgariei, ci a spațiului Schengen, care în fața migrației în puncte importante nu a mai funcționat. Nu am considerat că e oportun să promovăm o includere pe agenda consiliului JAI”, a spus Iohannis, înainte de a pleca la Consiliului European de la Bruxelles. 

Cu siguranță diplomații între ei au discutat aceste chestiuni, dar repet că nu există o opozitie consolidată împotriva aderării Romaniei si Bulgariei, dar în acest moment nu am considerat că e oportun să se discute. Nu se va discuta în Consiliul European, deoarece e în competența Consiliului JAI. Vom avea grijă ca la proxima ocazie, când e potrivită o astfel de discuție, fara inflamări, să o repunem pe tapet.

Președintele a explicat că la Bruxelles se vor discuta „anumite aspecte care nu țin de interiorul UE, ci de securitatea frontierelor exterioare ale UE, chestiuni legate de țările de proveniență (ale migranților, n.r.) și cum pot fi ajutate și vom discuta și despre țările de tranzit și cum se poate ajunge la concluzii comune cu ele.”

”Punctul de vedere al României e foarte bine cunoscut, dar vreau să repet că România este și dorește să fie în continuare parte a soluției”, a mai spus Iohannis.

Asigurarea granițelor exterioare este un capitol unde România stă foarte bine. Chiar daca nu suntem membri Schengen, România își ia foarte în serios misiunea de apărare a granițelor externe. Ne comportăm de facto ca membri Schengen

„Conflictul din Siria e cauza unui număr imens de refugiați. Soluția e evidentă: pacea în Siria. Pentru asta trebuie să colaboreze toate părțile implicate. Faptul că în ultima vreme Rusia s-a angajat militar în Siria nu ajută la soluționarea crizei, ci complică situația”, a mai declarat Președintele României.

România e printre puținele țări care mai are personal la ambasada din Damasc. Nu suntem unul dintre marii actori, dar putem fi facilitatori în discuții care pot duce la pace în zonă.

”Un rol foarte important îl au țările de tranzit, Turcia are un rol foarte important. Discuțiile dintre UE și Turcia vor fi pe agenda de lucru a CE de mâine și poimaine”, a mai spus acesta. 

Declarațiile integrale au fost transmise LIVE TEXT de HotNews.ro.

Presedintele Klaus Iohannis va merge la Bruxelles, unde va participa la lucrările Consiliul European, care se desfășoară în perioada 15-16 octombrie, urmând să aibă și o întrevedere cu președintele Parlamentului European, Martin Schulz, precum și o întâlnire cu europarlamentarii români.