Președintele îi transmite Vioricăi Dăncilă faptul că Titus Corlățean nu se bucură "de o reputație neștirbită", cerință esențială pentru exercitarea demnității de viceprim-ministru.

"Analizând îndeplinirea condițiilor legale, precum și a criteriilor referitoare la corespunderea pentru funcție a candidatului propus, statuate prin jurisprudența instanței constituționale, consider că persoana propusă nu se bucură de o reputație neștirbită, cerință esențială pentru exercitarea demnității de viceprim-ministru și pentru gestionarea domeniului complex al implementării parteneriatelor strategice ale României, întrucât în funcția de ministru de Externe, deținută anterior, a gestionat în mod defectuos activități din domeniul său de competență, ceea ce a avut ca efect direct împiedicarea exercitării de către cetățenii români din străinătate a dreptului de vot.În consecință, am decis să resping propunerea de numire în funcția de viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României a domnului Titus Corlățean", i-a transmis președintele Vioricăi Dăncilă.

Klaus Iohannis îi solicită premierului să vină cu o altă propunere care, "pe lângă respectarea condițiilor prevăzute de lege, în mod necesar, ar trebui să răspundă și cerințelor referitoare la pregătirea generală, pregătirea în specialitatea domeniului, experiența în materie, instruirea și aptitudinile pentru funcția în domeniu, reputația neștirbită și moralitatea". 

Titus Corlățean era ministru de Externe în noiembrie 2014 și a organizat în mod defectuos primul tur al alegerilor prezidențiale. DNA a deschis un dosar penal, dar senatorii l-au salvat pe Titus Corlățean.

În schimb, președintele Klaus Iohannis a semnat vineri decretul pentru revocarea Anei Birchall din funcția de viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României și decretul privind numirea ei ca ministru al Justiției. Totodată, el a acceptat numirea Roxanei Mînzatu la Fonduri Europene și revenirea Nataliei Intotero la Românii de pretutindeni.