Președintele Klaus Iohannis consideră că partidele de opoziție trebuie să depună o moțiune de cenzură, după rezultatele alegerilor europarlamentare.

„Foarte clar că e oportună (o moțiune de cenzură). Cum să nu fie oportună, după ce PSD a pierdut alegerile europarlamentare, cred că opoziția scrie deja la ultimele fraze din moțiunea de cenzură. Cel puțin așa aș face eu”, a spus Klaus Iohannis, într-o discuție cu jurnaliștii.

Întrebat dacă moțiunea are vreo șansă, în condițiile în care partidele din opoziție nu se înțeleg și se atacă între ele, Iohannis nu s-a arătat îngrijorat: „Aceste asperități o să dispară pe parcurs”.

​​Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat joi, la HotNews.ro LIVE, că PNL a demarat deja negocierile pentru depunerea unei moțiuni de cenzură până la sfârșitul actualei sesiuni parlamentare. 

Însă liderii partidelor de opoziție au început deja să se atace între ei, astfel că negocierile nu se anunță ușoare.

În același interviu acordat HotNews, Orban a spus că pentru alegerea noului președinte al Camerei Deputaților a fost „o tranzacționare rușinoasă”. „Un partid a preferat să fie complice la alegerea unui nou președinte al Camerei Deputaților din partea PSD, mă refer la Pro România, nu au înțeles că electoratul nu mai acceptă astfel de tranzacționări, trebuie schimbat modul acesta de a face politică”, a spus liderul PNL.

În replică, Victor Ponta a scris pe Facebook că „nu poți să faci schimbarea politică în România cu indivizi ca Ludovic Orban - un combinator politic din anii '90, mincinos, prefăcut și iresponsabil, plin de «schelete» din anii 2007-2008, mereu pe post de măscărici pentru cei care îl mai bagă în seamă!”.

„Dacă o schimbăm pe Dăncilă cu Orban ne batem joc de oameni!”, a mai spus liderul Pro România, după ce Orban a spus că PNL este dispus să-și asume guvernarea dacă trece moțiunea.

Ludovic Orban a atacat și Alianța 2020 USR PLUS pentru că își propune să vină cu un candidat propriu la prezidențialele din toamnă. Însă șeful USR a replicat că alianța „s-a născut tocmai pentru că românii s-au săturat de această ciupeală oportunistă pe care o promovează Orban”.

„PNL ne reproșează de ce ne gândim noi să avem un candidat la prezidențiale. Noi am fost consecvenți în mesaj: vom avea candidați proprii la toate alegerile. Orban se preface surprins că vom avea candidat propriu la prezidențiale. Nu am schimbat discursul. Alianța USR-PLUS s-a născut tocmai pentru că românii s-au săturat de această ciupeală oportunistă pe care o promovează Orban. Oamenii vor o politică consecventă și predictibilă”, a declarat joi Dan Barna, la Adevărul Live.