Florin Iordache, artizanul modificărilor controversate la legile Justiției și la codurile penale, vorbește despre OUG 6, emisă în 2016, care a permis semnarea protocoalelor între Parchet și SRI. El spune că trebuie respinsă.

„Protocoalele nu au venit cumva să adauge Codurilor penale? Discutăm de o ordonanța 6 (ordonanța 6/2016 - n.r.) , ordonanță care, din punctul nostru de vedere, și ați văzut există deja niște decizii la instanță, au venit să adauge cumva Codului penal și Codului de procedură penală. Nu putem să ne ascundem că în spațiul publice există o dezbatere, discutăm despre ce înseamnă protocolul, dacă cineva a avut de suferit și cineva a fost condamnat pe lângă Codul penal și Codul de procedură penală pe baza unor norme care au adăugat la lege și care sunt nelegale ne ascundem de chestia asta? (...) Există o dezbatere cu privire la ce trebuie făcut în cazul dosarelor făcute în urma protocoalelor. Așteptăm un punct de vedere al Ministerului Justiției”, a afirmat Iordache la Palatul Parlamentului.

Iordache caută soluții pentru a-i scăpa de dosare pe cei anchetați sau condamnați în dosare în care au funcționat protocoalele dintre Parchet și SRI, dar spune că nu e vorba despre o amnistie mascată.

 

„Fără îndoială ordonanța 6 trebuie respinsă, sau în mare parte respinsă, dar trebuie să punem ceva la articolul 2 - adică toate acele persoane sau toate dosarele care au fost instrumentate cu încălcarea normelor de drept. Se întâmplă ceva. Și atunci discutăm. Soluția este în Parlament, toți cei de bună credință, pornind cu Ministerul Justiției, CSM, Parchetul General să vină ne așezăm la masă și găsim soluția legislativă. Sunt foarte importante și protocoalele, dar aceste protocoale au adăugat la lege și dacă au adăugat la lege și niște oameni au avut de suferit nu trebuie să reglementăm?”, a spus Iordache.