România slăbește legislația anticorupție și respinge criticile din partea CDU într-o scrisoare transmisă de Florin Iordache. Între timp, Comisia Europeană pregătește măsuri împotriva Bucureștiului.

Florin Iordache i-a trimis lui Gunther Krichbaum o scrisoare după ce parlamentarul german a criticat acțiunile asupra Justiției ale coaliției PSD-ALDE. Vicepreședintele Camerei Deputaților își exprimă speranța că informațiile despre criticile lui Krichbaum privind situația din România "reprezintă o denaturare a opiniilor dumneavoastră", scrie Der Spiegel care a obținut scrisoarea lui Iordache.

Scrisoarea a fost trimisă după ce Krichbaum i-a scris președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, referitor la slăbirea legilor anticorupție din România. Guvernul și Parlamentul "au lucrat în mod sistematic pentru a împiedica lupta foarte necesară împotriva corupției și a dezmembra standardele statului de drept". Parlamentarul german i-a cerut lui Juncker să declanșeze imediat articolul 7 din Tratatul UE.

Florin Iordache a respins în totalitate criticile politicianului german, susținând că afirmațiile sale nu sunt doar greșite, dar și opusul a ceea ce se întâmplă în România. El recunoaște că există probleme cu corupția în România, dar susține că responsabilă pentru acest lucru e presiunea din partea UE, ceea ce a determinat fostele guverne să declare corupția drept o problemă de securitate națională. Beneficiind și de ajutorul SRI, autoritățile anticorupție i-au vizat în special pe social-democrații,susține Iordache.

Criticile lui Krichbaum sunt motivate politic - conchide Iordache - și îi invită pe el și pe colegii săi din fracțiunea parlamentară a CDU ”să se uite în mod obiectiv la fapte" în loc să acționeze din ”loialitate fraternă" față de aliații lor politici din România.

Argumentul lui Florin Iordache nu stă în picioare, atât timp cât candidatul socialiștilor europeni la funcția de președinte al Comisiei Europene este Frans Timmermans. Cel care, în răspunsul transmis lui Krichbaum la scrisoarea adresată lui Juncker, reiiterează faptul că urmărește ”cu mare îngrijorare” situația din România.

Prim-vicepreședintele CE a avut în ultimele săptămâni noi discuții cu Bucureștiul, dar nu poate spune că România ”a revenit pe drumul cel bun”.

Timmermans amenințase anterior cu acțiuni dure și rapide împotriva României dacă Guvernul Dăncilă nu renunță la slăbirea luptei anticorupție.

În scrisoarea către Gunther Krichbaum, Timmermans subliniază în mod clar acest lucru: "Dacă preocupările noastre nu sunt rezolvate, Comisia trebuie să acționeze rapid și să facă uz de mijloacele de care dispune".

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a declarat marți, răspunzând unei întrebări, că vor fi luate măsuri decisive și rapide în cazul modificării legislației anticorupție din România.

Întrebat dacă vor fi luate măsuri "decisive și rapide" în cazul în care se vor face modificări la legislația anticorupție din România - așa cum a declarat în urmă cu două săptămâni Frans Timmermans - și dacă s-a discutat acest subiect în cadrul Colegiului comisarilor, Schinas a precizat: "Da, am discutat acest punct. Prim-vicepreședintele Frans Timmermans ne-a informat cu privire la situația statului de drept în Polonia și România. Dacă întrebarea dvs e dacă vor fi luate măsuri decisive și rapide în cazul menționat, atunci răspunsul este da. Da, se va întâmpla, iar Colegiul a fost informat asupra acestui lucru".

Potrivit Der Spiegel, în cadrul Comisiei Europene se vehiculează informația că la începutul săptămânii viitoare ar putea fi anunțate "măsuri dure" împotriva României.