România condamnă în continuare folosirea armelor chimice în Siria și își exprimă solidaritatea față de acțiunile partenerilor strategici, susține președintele Klaus Iohannis.

„România condamnă în continuare folosirea armelor chimice în Siria, care este dincolo de orice justificare. Suntem solidari cu acțiunile partenerilor noștri strategici”, a scris Iohannis, pe Twitter.

Președintele american Donald Trump a anunțat vineri seara, într-un discurs de la Casa Albă, o operațiune militară în curs contra Siriei, împreună cu Franța și Regatul Unit, pentru a pedepsi regimul lui Bashar al-Assad pe care îl acuză de atac cu armă chimică contra civililor.

Ofensiva, care a constat în trei atacuri asupra instalațiilor utilizate pentru producerea și depozitarea armelor chimice, a fost vehement condamnată de Rusia, care a cerut convocarea de urgență a Consiliului de Securitate al ONU.

România condamnă în mod ferm utilizarea armelor chimice în orice circumstanțe, în orice împrejurare, comiterea unor asemenea acte neavând nicio justificare, potrivit Ministerului Afacerilor Externe, care pledează pentru tragerea la răspundere, în urma anchetei, a persoanelor vinovate de comiterea unui asemenea act.

„Rapoartele îngrijorătoare privind un atac cu arme chimice la 7 aprilie 2018, împotriva populației din localitatea Douma din Siria, trebuie investigate de urgență, de o manieră independentă și imparțială. Ministerul Afacerilor Externe pledează pentru tragerea la răspundere, în urma anchetei, a persoanelor vinovate de comiterea unui asemenea act”, informează un comunicat al autorității.

Potrivit sursei citate, acțiunea întreprinsă de SUA, Marea Britanie și Franța, pe 14 aprilie, e o reacție fermă la atrocitățile soldate cu numeroase victime în rândul populației civile din Douma.

„România este solidară cu aliații și partenerii săi strategici. Ministerul Afacerilor Externe reafirmă necesitatea soluționării conflictului din Siria, care a provocat suferință populației siriene”.

 

Potrivit MAE, România consideră esențial ca toate părțile implicate în dosarul sirian să continue să sprijine activ demersurile ONU destinate încheierii acestei crize, pe baza rezoluțiilor relevante ale Consiliului de Securitate al ONU.