Klaus Iohannis refuză să-l numească pe Titus Corlățean în funcția de vicepremier pe parteneriate strategice.

"Am primit propunerile pentru miniștri. Mă voi referi doar la una dintre acestea, celelalte le discutăm cu altă ocazie. Imaginați-vă că PSD-ul nu a găsit altceva mai bun de făcut decât să mi-l propună pe domnul Corlățean, artizanul catastrofei la alegerile din străinătate din 2014. Deci, nu-i suficient că PSD și-a bătut joc de români în 2014, că PSD și-a bătut joc de români în 2019. Îndrăzneşte PSD să mi-l propună pe artizanul catastrofei de la alegerile din străinătate din 2014. Mi se pare o alegere total nepotrivită și pot să vă spun acum, la cald, că această propunere va fi clar respinsă. Titus Colățean nu va fi ministru la nimic", a declarat Klaus Iohannis.

Titus Corlățean era ministru în 2014 și a organizat în mod dezastruos alegerile prezidențiale din Diaspora. El a fost demis înainte de turul II, dar a fost subiectul unei anchete DNA. Deşi procurorii anticorupţie aveau dovezi privind nereguli în organizarea primului tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, ancheta nu a putut merge mai departe, deoarece anul trecut senatorii au refuzat cererea DNA privind începerea urmăririi penale în cazul lui Corlăţean.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat în două rânduri că nu înţelege care-i problema cu numirea lui Titus Corlăţean, argumentând că senatorul PSD are experienţă în politica externă şi nu se va ocupa de nimic ce ţine de Diaspora.

Referitor la soluţii pentru ca situaţia la votul din Diaspora să nu se mai repete, Klaus Iohannis a reamintit că va crea o comisie care să vină cu propuneri în acest sens. El a mai spus că a început deja discuţii informale, fiind convins că se vor găsi "soluţii rapide" pentru a nu repeta "acest fiasco" la prezidenţialele din toamnă.

Preşedintele nu s-a arătat impresionat de analiza pe care o va face MAE după votul din Diaspora: "Această catastrofă a fost organizată de guvernul pesedist. N-au decât să evalueze, să facă ce vor, însă vina politică este clar la guvern, n-are rost să căutăm în altă parte, să căutăm că un portart la o ambasadă nu s-a înţeles cu un votant. E evident că vinovaţi sunt ministrul de Externe şi ministra de Interne. Drept pentru care le-am cerut demiterea. Poate nu m-aţi înţeles bine ieri. Cei doi au umblat pe la televiziuni să spună că nu-şi dau demisia. Nici nu mă interesează. Eu am cerut demiterea lor, ca şi sancţiune politică".

Întrebat ce i-a spus joi premierul Viorica Dăncilă în acest sens, Iohannis a răspuns: "Rămâne  să mai judece puţin chestiunea".