Klaus Iohannis refuză să-l numească pe Titus Corlățean în funcția de vicepremier pe parteneriate strategice.

"Am primit propunerile pentru miniștri. Mă voi referi doar la una dintre acestea, celelalte le discutăm cu altă ocazie. Imaginați-vă că PSD-ul nu a găsit altceva mai bun de făcut decât să mi-l propună pe domnul Corlățean, artizanul catastrofei la alegerile din străinătate din 2014. Deci, nu-i suficient că PSD și-a bătut joc de români în 2014, că PSD și-a bătut joc de români în 2019. Îndrăznește PSD să mi-l propună pe artizanul catastrofei de la alegerile din străinătate din 2014. Mi se pare o alegere total nepotrivită și pot să vă spun acum, la cald, că această propunere va fi clar respinsă. Titus Colățean nu va fi ministru la nimic", a declarat Klaus Iohannis.

Titus Corlățean era ministru în 2014 și a organizat în mod dezastruos alegerile prezidențiale din Diaspora. El a fost demis înainte de turul II, dar a fost subiectul unei anchete DNA. Deși procurorii anticorupție aveau dovezi privind nereguli în organizarea primului tur al alegerilor prezidențiale din 2014, ancheta nu a putut merge mai departe, deoarece anul trecut senatorii au refuzat cererea DNA privind începerea urmăririi penale în cazul lui Corlățean.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat în două rânduri că nu înțelege care-i problema cu numirea lui Titus Corlățean, argumentând că senatorul PSD are experiență în politica externă și nu se va ocupa de nimic ce ține de Diaspora.

Referitor la soluții pentru ca situația la votul din Diaspora să nu se mai repete, Klaus Iohannis a reamintit că va crea o comisie care să vină cu propuneri în acest sens. El a mai spus că a început deja discuții informale, fiind convins că se vor găsi "soluții rapide" pentru a nu repeta "acest fiasco" la prezidențialele din toamnă.

Președintele nu s-a arătat impresionat de analiza pe care o va face MAE după votul din Diaspora: "Această catastrofă a fost organizată de guvernul pesedist. N-au decât să evalueze, să facă ce vor, însă vina politică este clar la guvern, n-are rost să căutăm în altă parte, să căutăm că un portart la o ambasadă nu s-a înțeles cu un votant. E evident că vinovați sunt ministrul de Externe și ministra de Interne. Drept pentru care le-am cerut demiterea. Poate nu m-ați înțeles bine ieri. Cei doi au umblat pe la televiziuni să spună că nu-și dau demisia. Nici nu mă interesează. Eu am cerut demiterea lor, ca și sancțiune politică".

Întrebat ce i-a spus joi premierul Viorica Dăncilă în acest sens, Iohannis a răspuns: "Rămâne  să mai judece puțin chestiunea".