Laura-Codruța Kovesi s-a clasat pe primul loc în selecția pentru postul de procuror european realizată de un comitet special de selecție, potrivit surselor G4Media.ro. Ea a fost urmată de Jean–Francois Bohnert (Franța) și Andres Ritter (Germania).

Data limită pentru depunerea candidaturilor a fost 14 decembrie 2018. Alegerea primului procuror șef european va fi luată pe 1 martie.

Surse europene au precizat pentru Europa Liberă că, din 30 de persoane, au rămas cinci.

Procedura de selecție a procurorului șef european este una care nu depinde de țara din care e candidatul și se face exclusiv de către o comisie formată din 12 membri (foști membri ai Curții de Justiție și ai Curții de Conturi, foști membri naționali ai Eurojust, membri ai instanțelor naționale supreme, procurori de nivel înalt și avocați) desemnați în septembrie 2018. Lista scurtă va ajunge la Comisia JAI și, probabil Comisia LIBE, apoi cuvântul final îl vor avea Consiliul și Parlamentul European, de comun de acord.

Într-o declarație pentru Știripesurse.ro, ministrul Justiției a susținut că va trimite tuturor miniștrilor din Consiliul JAI decizia CCR în urma căreia a fost demisă Laura-Codruța Kovesi.

”Tudorel Toader se pregătește să facă o prostie. Eu am văzut această reacție la Polonia, când actuala majoritate a fost împotriva numirii lui Donald Tusk la șefia Consiliului. A fost o atmosferă foarte urâtă”, a declarat luni seara, la TVR, Traian Băsescu.

”Să nu credeți că la Bruxelles nu se știe tot despre cei trei candidați. Nu cred că o scrisoare a ministrului Justiției e de natură să atingă obiectivul pe care Tudorel Toader îl are. Sigur știu și cum a fost numită și cum a fost destituită. Știu și ce a făcut de la numire până la revocare”, a mai spus fostul președinte.

Parchetul European va funcționa ca un birou unic pentru toate statele membre participante. Acest organism va dispune de un înalt grad de specializare și va fi independent, urmând să fie înființat separat de instituțiile și serviciile UE existente.