Președintele Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul, a criticat vineri modificările la Codurile penale adoptate în Parlament săptămâna această.

"Încă o dată, coaliția condusă de socialiști (PSD-ALDE), și-a arătat adevărata față. Este descurajator să vezi că o coaliție de guvernare a unui stat membru al UE schimbă Codul Penal pentru a se asigura că liderul lor și alți politicieni nu vor fi nevoiți să răspundă pentru greșelile lor. Un asemenea comportament al coaliției PSD-ALDE nu este nici pro-european, nici demn de o alianță de guvernare. Astfel de acțiuni afectează lupta anticorupție în România și buna funcționare a justiției, în ansamblu. Mai rău, reformele de succes ale României după aderarea la UE sunt în prezent puse în discuție de actuala coaliție de guvernare”, a precizat Daul.

Liderul PPE consideră că acțiunile PSD-ALDE în ceea ce privește sistemul judiciar sunt incompatibile cu principiile statului de drept, sunt incompatibile cu tratatele europene și se opun în totalitate intereselor a milioane de români cinstiți: ”Este de necrezut că o majoritate de guvernământ dintr-un stat membru al UE, care deține Președinția Consiliului UE, continuă să încalce, în mod frecvent, regulile și normele europene. În timpul deținerii Președinției Consiliului UE, Guvernul Român ar fi trebuit să fie un model al respectării valorilor europene, dar, chiar din prima zi, nu a reușit să o facă”. 

Joseph Daul solicită Guvernului României să ia imediat măsurile necesare pentru a pune în aplicare toate recomandările Comisiei de la Veneția, precum și recomandările Comisiei Europene prezentate în ultimul raport privind Mecanismul de Cooperare și Verificare: ”Un sistem independent de justiție nu este un lux și nu este făcut pentru ca doar unii să beneficieze de acesta, este o necesitate pentru o democrație cu adevărat funcțională ce trebuie să servească fiecărui român”.