Liderii prezenți la summitul Inițiative celor Trei Mări au adoptat o listă cu 27 de proiecte regionale de interconectare.

Din cele 27 de proiecte, cinci au fost propuse de România:

  • Bursa de transporturi în regiunea Inițiativei celor 3 Mări
  • Gazoductul BRUA
  • Platforma digitală pentru monitorizarea bazinelor hidrografice în regiunea Inițiativei celor 3 Mări
  • FAIRway Danube - reabilitarea și întreținerea șenalului Dunării și afluenților săi navigabil
  • coridorul feroviar Gdansk-Constanța
  • Soluții de interoperabilitate pentru un sector energetic digitalizat și sustenabil în domeniul stocării energiei în regiunea Inițiativei celor 3 Mări

La momentul aprobării în Guvern a trei dintre proiecte, Claudiu Degeratu, expert în securitate națională și internațională, nota pe blogul său că "proiectele sunt modeste, putin documentate si reflecta o lipsa de viziune strategica din partea Guvernului". (Detalii, aici)

Summitul de la București s-a încheiat cu o declarația comună a președinților și reprezentanților acestora la nivel înalt din cele 12 state participante.

Documentul salută "crearea Rețelei I3M de Camere de Comerț cu ocazia primei ediții a Forumului de Afaceri al I3M, prin intermediul Declarației Comune pentru crearea Rețelei de Camere de Comerț I3M, semnată de Camerele de Comerț care intenționează să participe în cadrul rețelei, cu obiectivul de a susține activitățile viitoare ale Forumului de Afaceri al I3M și de a facilita contactele dintre comunitățile de afaceri în regiune".

Semnatarii "recunosc semnarea, cu ocazia Forumului de Afaceri I3M, a Scrisorii de Intenție cu privire la înființarea Fondului de Investiții al celor Trei Mări de către instituțiile financiare relevante care intenționează să participe la Fond. Odată creat, el va avea ca scop facilitarea, susținerea și finanțarea proiectelor prioritare de interconectare salutate de către Summit, precum și a altor proiecte viitoare ale I3M".

Totodată, ei au căzut de acord asupra nevoii de a monitoriza, stimula și susține implementarea proiectelor prioritare de interconectare și, pentru îndeplinirea acestui scop, încurajează o implicare mai activă a sectorului privat.