Totuși, două treimi din populație crede că România a beneficiat de pe urma statului de membru UE, arată rezultatele unui Eurobarometru realizat de Parlamentul European.

Doar 49% dintre români cred că apartenența țării la UE este un lucru bun, o scădere puternică de la un procent de 59% în aprilie, potrivit celui mai recent Parlametru, ale cărui rezultate au fost publicate miercuri.

În alte state membre, apartenența la Uniunea Europeană este văzută mult mai favorabil, cu 62% din populație apreciind că statutul țării lor de membru UE este un lucru bun, în creștere de la 60% în aprilie, și doar 11% îl apreciază drept un lucru rău.

În România, 21% dintre cetățeni cred că apartenența la UE este un lucru negativ, față de un procent de 14% în primăvară.

Totuși, în cazul în care ar avea loc un referendum pe această temă, 65% ar vota pentru rămânerea în Uniune.

„În general, la nivel european, sprijinul față de UE a crescut semnificativ după referendumul din Marea Britanie din 2016, fapt ce sugerează atât îngrijorarea crescândă a europenilor în legătură cu impactul Brexit-ului, cât și o creștere a nivelului de conștientizare a beneficiilor apartenenței la UE, datorită negocierilor dificile pentru ieșirea Marii Britanii din UE”, consemnează Eurobarometrul.

Dintre români, 64% cred că țara a beneficiat de pe urma statului de membru UE, din nou o scădere importantă față de aprilie, când 71% din populație vedea beneficii. Media UE este ceva mai ridicată, la 68%, în urcare față de rezultatul din primăvară.

Printre beneficiile aduse de apartenența la UE, românii rețin în special noile oportunități de muncă, contribuția UE la creșterea economică și la îmbunătățirea nivelului de trai și mai puțin lupta împotriva schimbărilor climatice sau a terorismului.

Românii nu sunt mulțumiți de cum funcționează democrația în țara noastră (64%), față de aprecierea privind funcționarea democrației în UE - de care doar 37% dintre români se declară total nemulțimiți, în timp ce 51% sunt „total mulțumiți”. Este oarecum explicabil, dat fiind că 75% din populație tinde să nu aibă încredere în partidele politice.

O proporție de 32% dintre europeni (43% în România) au o imagine pozitivă despre Parlamentul European, 21% (17% în România) au o imagine negativă, în timp ce 43% dintre europeni (36% în România) au o imagine neutră. 48% dintre europeni (63% în România) ar dori ca Parlamentul European să aibă un rol mai important.

Gradul de informare și interesul față de alegerile europene din 2019 sunt în creștere: 41% dintre europeni, comparativ cu 32% în aprilie 2018 (53% dintre români, comparativ cu 43% în aprilie 2018) au identificat corect luna mai a anului viitor drept perioada în care vor avea loc alegerile, în timp ce 51% dintre europeni, comparativ cu 50% în aprilie 2018 (57% dintre români, comparativ cu 55% în aprilie 2018) se declară interesați de aceste alegeri.

În legătură cu temele pe care le doresc discutate în campania electorală, europenii au identificat următoarele priorități: imigrație (menționată de 50% dintre respondenți), economie (47%), combaterea șomajului în rândul tinerilor (47%), combaterea terorismului (44%) și protecția mediului (40%).

Temele prioritare identificate de români sunt: economie (53%), combaterea șomajului în rândul tinerilor (44%), promovarea drepturilor omului și a democrației (38%), protecția consumatorului și siguranța alimentară (36%) și protecția socială (35%).

Studiul a fost realizat de către Kantar Public în perioada 8-26 septembrie, prin metoda interviu față în față, pe un eșantion de 27.474 de persoane la nivel european (1.007 au fost intervievate în România).