Demisiile mai multor social-democrați din ultima perioadă au dus la pierderea majorității PSD în Camera Deputaților.

Din totalul de 163 de deutați câți avea PSD după alegerile parlamentare din 2016, în momentul de față a rămas cu doar 142. Astfel, fără ajutorul ALDE, UDMR sau a minorităților, proiectele de lege ale social-democraților ar putea să nu treacă de votul Camerei.

La finalul anului trecut, PSD a avut 147 de deputați. Totuși, partenerii de Coaliție din ALDE au 19 deputați, iar în total adună 161 de deputați. De asemenea, UDMR are 21 de deputați, iar minoritățile au 18 deputați, iar aceste grupuri votează, de regulă, alături de PSD.

Cum îi poate afecta pierderea majorității pe social-democrați

Pentru adoptarea legilor organice este nevoie de o majoritate de jumătate plus unu la, iar pentru asigurarea cvorumului la votul final trebuie să fie prezenți cel puțin 165 deputați.

Regulamentul Camerei mai arată că o moțiune simplă poate fi inițiată de cel puțin 50 de deputați și se consideră adoptată dacă este votată de majoritatea deputaților prezenți. De asemenea, o moțiune de cenzură împotriva Guvernului trebuie să fie inițiată de o pătrime din numărul deputaților și senatorilor, iar ca această să fi adoptată este nevoie de 233 de voturi, în condițiile în care Parlamentul numără acum 465 de aleși.

+++

Fostul premier Mihai Tudose, deputatul de Timiș Adrian Pau, deputatul de București Georgian Pop, deputații de Dâmbovița Adrian Țuțuianu și Oana Silvia Vlăducă, dar și deputatul de Ilfov Corina Bogaciu sunt ultimii care s-au alăturat partidului condus de Victor Ponta, Pro România.