Markus Ferber, europarlamentar german din partea Uniunii Creștin-Sociale, consideră că întreaga situație aruncă o lumină extrem de negativă asupra Guvernului României, asupra coaliției de guvernare și asupra Curții Constituționale.

"Crearea unei autorități anti-corupție independente și eficiente a fost una din condițiile pe care România a trebuit să le îndeplinească pentru a adera la Uniunea Europeană iar Laura Codruta Kövesi a condus exemplar în anii trecuți această autoritate anti-corupție. Laura Codruta Kövesi a fost mereu cu ochii pe situație și a pus degetul pe rană. Din acest motiv, ea și-a făcut mulți dușmani în partidul social-democrat de guvernământ, ceea ce la final a costat-o funcția", consideră eurodeputatul german, potrivit Deutsche Welle.

Ferber apreciază că şeful statului a fost "obligat" să pună în aplicare decizia CCR.

"În ansamblu, întreaga situație aruncă o lumină extrem de negativă asupra guvernului României, asupra coaliției de guvernare și totodată asupra Curții Constituționale. S-a creat impresia că șeful PSD Dragnea a dorit în mod conștient slăbirea DNA, pentru a se pune pe el însuși în siguranță. Când o merituoasă luptătoare împotriva corupției este dată afară în acest mod, atunci șeful PSD Dragnea și întregul guvern al României trebuie să răspundă la întrebarea cât de serioasă mai poate fi considerată combaterea corupției de către factorii care conduc țara. Iar Comisia Europeană, în calitate de garant al tratatelor comunitare, ar trebui să analizeze cu mare atenție cele petrecute la București", a mai spus Markus Ferber.

În opinia eurodeputatei ALDE Norica Nicolai, Klaus Iohannis a arătat, prin decizia anunţată luni, că respectă statul de drept.

”Este o decizie normală. Dincolo de partizanatele politice şi de interesele electorale, preşedintele a dovedit că ştie să respecte statul de drept, care începe cu respectarea Consituţiei şi a deciziilor Curţii Constituţionale. Bănuiesc că, sentimental, preşedintele nu ar fi vrut să ia această decizie niciodată, date fiind relaţiile cu DNA şi, în special, cu dna Kovesi, dar nu a acţionat dl. Klaus Iohannis, ci preşedintele. Cred că asta l-a determinat să nu anunţe personal această decizie, ci să o facă prin intermediul purtătorului de cuvânt”, a declarat pentru Mediafax Norica Nicolai, preşedintele Consiliului Naţional al ALDE.