Ministrul de Externe a avut o întâlnire cu ambasadorul SUA, căruia i-a spus că dialogul trebuie să aibă loc în mod direct, nu prin intermediul presei, după ce Hans Klemm a comentat pentru News.ro actele normative privind grațierea și Codul Penal.

UPDATE

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, vineri, că "nu este normal” ca anumite teme de interes pentru relaţiile bilaterale dintre SUA şi România să îi fie aduse la cunoştinţă prin intermediul presei, el spunând că l-a asigurat pe ambasadorul SUA, Hans Klemm, că este "capabil” să înţeleagă şi atunci când i se vorbeşte "foarte direct”, scrie News.ro.

"Sigur că am făcut şi o referire la faptul că nu este normal ca, atunci când există anumite teme de interes pentru relaţiile noastre bilaterale, acestea să ne fie aduse la cunoştinţă prin intermediul presei. L-am asigurat pe domnul ambasador (Hans Klemm – n.r.) că sunt capabil să înţeleg şi atunci când ni se vorbeşte foarte direct şi sperăm ca pe viitor asemenea lucruri să nu se mai întâmple”, a completat Meleşcanu.

”M-am referit şi la faptul că, atunci când există cu adevărat lucruri de comunicat, ele trebuie comunicate în mod instituţional cu MAE, cu ministerele de specialitate, şi nu prin intermediul presei. Nu am discutat nimic despre temele concrete, a fost o discuţie de principiu care cred că a lămurit foarte clar modul în care Guvernul nostru vede colaborarea cu SUA şi cu toate ambasadele care sunt prezente la Bucureşti”, a conchis Teodor Meleşcanu. 

+++

În cursul după-amiezii, Ambasada Statelor Unite la Bucureşti a transmis un comunicat în care a confirmat că ambasadorul Hans Klemm s-a întâlnit, vineri, cu ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu.

”Ambasadorul l-a felicitat pe ministru pentru numirea sa şi a subliniat angajamentul Statelor Unite faţă de consolidarea parteneriatului nostru strategic, parteneriat bazat pe valorile şi obiectivele comune ale promovării securităţii regionale, prosperităţii economice şi statului de drept”, se arată în comunicat.

Aluzie la cererea ministrului de Externe, Ambasada SUA precizează că ”preţuieşte dialogul continuu cu Guvernul şi cu alte instituţii ale statului român, precum şi cu publicul din România, pe teme de interes comun”.

+++

Comunicatul MAE precizează că cei doi oficiali s-au referit, în întâlnirea de vineri, la relevanța Parteneriatului Strategic dintre România, șeful diplomației române amintind de angajamentul Guvernului României, reflectat prin Programul de Guvernare, pentru întărirea relațiilor cu SUA. 

Însă ministrul de Externe a folosit prilejul și pentru a-l ”admonesta” pe ambasadorul Hans Klemm, după ce diplomatul a comentat, joi, într-un interviu acordat News.ro, cele două proiecte de acte normative vizând justiţia. 

”Ministrul Afacerilor Externe a argumentat ferm necesitatea unui dialog direct al Ambasadei SUA, şi nu prin intermediul mass-media, cu Ministerul Afacerilor Externe şi autorităţile guvernamentale, în conformitate cu spiritul relaţiilor de parteneriat strategic, cu respectarea standardelor şi practicilor diplomatice”, potrivit comunicatului MAE.

”Nu considerăm oportună nicio măsură care slăbeşte statul de drept în România şi ne aşteptăm ca toate instituţiile din România să încerce să consolideze lupta naţiunii împotriva corupţiei”, a afirmat diplomatul american, în interviul acordat agenției de presă News.ro.

”Orice schimbare a legislaţiei anti-corupţie a României trebuie să se facă printr-un proces transparent, deplin consultativ, care consolidează lupta împotriva corupţiei şi pune capăt furtului bogăţiei ţării. Orice propunere legislativă care contravine consolidării statului de drept îi afectează pe toţi românii, indiferent de preferinţele lor politice”, a mai declarat Klemm.

Guvernul a propus două proiecte de Ordonanță de Urgență, unul care privește grațierea unor pedepse cu închisoarea și încă unul ce vizează modificări aduse legislației penale, care ar avantaja, printre alții, o mulțime de politicieni condamnați pentru fapte de corupție.

Reprezentanții mai multor instituții au criticat însă graba cu care aceste proiecte urmau să fie adoptate - deși reprezentanții guvernului PSD pretind că cele două Ordonanțe nu ar fi urmat să fie aprobate în ședința de miercuri -, dar și prevederile incluse în acestea.