Ministrul de Externe a avut o întâlnire cu ambasadorul SUA, căruia i-a spus că dialogul trebuie să aibă loc în mod direct, nu prin intermediul presei, după ce Hans Klemm a comentat pentru News.ro actele normative privind grațierea și Codul Penal.

UPDATE

Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat, vineri, că "nu este normal” ca anumite teme de interes pentru relațiile bilaterale dintre SUA și România să îi fie aduse la cunoștință prin intermediul presei, el spunând că l-a asigurat pe ambasadorul SUA, Hans Klemm, că este "capabil” să înțeleagă și atunci când i se vorbește "foarte direct”, scrie News.ro.

"Sigur că am făcut și o referire la faptul că nu este normal ca, atunci când există anumite teme de interes pentru relațiile noastre bilaterale, acestea să ne fie aduse la cunoștință prin intermediul presei. L-am asigurat pe domnul ambasador (Hans Klemm – n.r.) că sunt capabil să înțeleg și atunci când ni se vorbește foarte direct și sperăm ca pe viitor asemenea lucruri să nu se mai întâmple”, a completat Meleșcanu.

”M-am referit și la faptul că, atunci când există cu adevărat lucruri de comunicat, ele trebuie comunicate în mod instituțional cu MAE, cu ministerele de specialitate, și nu prin intermediul presei. Nu am discutat nimic despre temele concrete, a fost o discuție de principiu care cred că a lămurit foarte clar modul în care Guvernul nostru vede colaborarea cu SUA și cu toate ambasadele care sunt prezente la București”, a conchis Teodor Meleșcanu. 

+++

În cursul după-amiezii, Ambasada Statelor Unite la București a transmis un comunicat în care a confirmat că ambasadorul Hans Klemm s-a întâlnit, vineri, cu ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu.

”Ambasadorul l-a felicitat pe ministru pentru numirea sa și a subliniat angajamentul Statelor Unite față de consolidarea parteneriatului nostru strategic, parteneriat bazat pe valorile și obiectivele comune ale promovării securității regionale, prosperității economice și statului de drept”, se arată în comunicat.

Aluzie la cererea ministrului de Externe, Ambasada SUA precizează că ”prețuiește dialogul continuu cu Guvernul și cu alte instituții ale statului român, precum și cu publicul din România, pe teme de interes comun”.

+++

Comunicatul MAE precizează că cei doi oficiali s-au referit, în întâlnirea de vineri, la relevanța Parteneriatului Strategic dintre România, șeful diplomației române amintind de angajamentul Guvernului României, reflectat prin Programul de Guvernare, pentru întărirea relațiilor cu SUA. 

Însă ministrul de Externe a folosit prilejul și pentru a-l ”admonesta” pe ambasadorul Hans Klemm, după ce diplomatul a comentat, joi, într-un interviu acordat News.ro, cele două proiecte de acte normative vizând justiția. 

”Ministrul Afacerilor Externe a argumentat ferm necesitatea unui dialog direct al Ambasadei SUA, și nu prin intermediul mass-media, cu Ministerul Afacerilor Externe și autoritățile guvernamentale, în conformitate cu spiritul relațiilor de parteneriat strategic, cu respectarea standardelor și practicilor diplomatice”, potrivit comunicatului MAE.

”Nu considerăm oportună nicio măsură care slăbește statul de drept în România și ne așteptăm ca toate instituțiile din România să încerce să consolideze lupta națiunii împotriva corupției”, a afirmat diplomatul american, în interviul acordat agenției de presă News.ro.

”Orice schimbare a legislației anti-corupție a României trebuie să se facă printr-un proces transparent, deplin consultativ, care consolidează lupta împotriva corupției și pune capăt furtului bogăției țării. Orice propunere legislativă care contravine consolidării statului de drept îi afectează pe toți românii, indiferent de preferințele lor politice”, a mai declarat Klemm.

Guvernul a propus două proiecte de Ordonanță de Urgență, unul care privește grațierea unor pedepse cu închisoarea și încă unul ce vizează modificări aduse legislației penale, care ar avantaja, printre alții, o mulțime de politicieni condamnați pentru fapte de corupție.

Reprezentanții mai multor instituții au criticat însă graba cu care aceste proiecte urmau să fie adoptate - deși reprezentanții guvernului PSD pretind că cele două Ordonanțe nu ar fi urmat să fie aprobate în ședința de miercuri -, dar și prevederile incluse în acestea.