Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a dezbătut și votat joi moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă. Ședința a fost marcată de discursuri în care puterea și opoziția s-au acuzat reciproc de măsuri care nu fac bine României.

UPDATE Moțiunea de cenzură a fost respinsă, cu 161 de voturi "pentru" și trei voturi "împotrivă". Pentru ca moțiunea să fi fost adoptat erau necesare cel puțin 233 de voturi "pentru".

UPDATE A început votul, care este secret cu bile. PSD-ALDE-UDMR sunt prezenți, dar nu votează.

+++

UPDATE Dezbaterile s-au încheiat și vorbește Viorica Dăncilă.

"Nu îmi dau demisia nu pentru că este un lucru declarativ. Nu îmi dau demisia pentru că am certitudinea că România merge pe drumul cel bun, românii apreciază măsurile luate de noi și pot reprezenta România, spre deosebire de voi, cu demnitate România în PE. Credeam că în prag de sărbători putem fi mai buni, putem avea o atitudine pozitivă, că cel puțin femeile nu suntem așa învenitate și putem avea mai multă înțelepciune, dar m-am înșelat și pentru acest lurcru cred că trebuie să am o altă abordare. Va fi o abordare mult mai pragmatică. (...) Singura speranță este Coliția PSD-ALDE, românii și România", a spus premierul în închiere.

"Nu mă afectează jignirile dvs., pentru că ați demonstrat că nu puteți respecta pe nimeni. Sunt destul de puternică să merg mai departe și sunt convinsă că această moțiune total lipsită de realitate nu va trece și nu am nevoie nici de încurajări", a spus ea spre final.

Dăncilă i-a transmis lui Turcan că jignirile sunt atributul oamenilor salbe, "ale celor care nu au argumente, iar dvs și cei care m-ați jignit astăzi sunteți oameni slabi".

"Mă așteptam la o critică constructivă, nu am înțeles nimic din atitudinea și prestația pe care o aveți în fața Românilor. Puteți să țipați, să jigniți. Dacă acest lucru vă reprezintă, este trist pentru voi, nu pentru mine", a spus Dăncilă, în timp de opoziția a început să râdă.

"Nu aș vrea să mă cobor la nivelul dumneavoastră și să vă răspund la toate afirmațiile. În rest, nu este greu, dar credeți-mă, că niciun român i-ar fi rușine să vă răspundă, cu atât mai puțin premierul României”, i-a răspuns ea lui Florin Roman (PNL).

+++

UPDATE Au început dezbaterile:

Declarațiile lui Victor Ponta (Pro România) 

"Am luat act de declarațiile ministrului de Finanțe și din acest motiv vom vota această moțiune, pentru că nu suntem de acord cu aceste măsuri fiscale", a spus Ponta.

+++

Declarațiile lui Eugen Tomac (PMP)

Tomac a mai punctat că am asistat doar la certuri între Guvern și CE, iar anul 2018 se încheie fără ca PSD să vină cu bugetul de stat, "pentru că OUG Teodorovici nu poate închide bugetul".

"În urmă cu 29 de ani, românii, cu lacrimi în ochi, au gustat primele clipe de democrație. Toată România aștepta o transformare. S-au scurs aproape 30 de ani de atunci (...) și din păcate avem un Guvern debusolat și care nu poate să traseze câteva direcții clare", a spus el.

+++

Declarațiile lui Andrei Gerea (ALDE) 

El a spus că textul acestei moțiuni este de multe ori grosolan și "nu pot accepta să fiu declarat complice al unui grup infracacțional de unii care mai deunăzi devalizau companiile de stat".

"Niște băsiști autentici după tată și-au dat mâna cu alți băsiști, mai pricăjiți, dar pe principiul <<chior în țara orbilor>>, sunt stăpâni pe partidul lui Orban. Au mai dat mâna și cu Cioloș, zis zero, zis și Cumințenia Pământului, iar deasupra stă Iohannis, autorul moral al acestei moțiuni", a spus Gerea.

+++

Declarațiile lui Kelemen Hunor (UDMR) 

Kelemen Hunor a criticat faptul că opoziția a depus moțiunea de cenzură, dar nu a venit cu un program de guvernare alternativ și cu o propunere de premier.

"Nu ați reușit să propuneți un program de guvernare, așa că vă propunem să facem unul comun, iar când vine vremea moțiunii de cenzură din primăvară, să nu vă prindă nepregătiți."

De asemenea, acesta a criticat OUG pentru modificarea Codului fiscal și i-a cerut premierului să îi spună ministrului de Finanțe că nu se află într-un "laborator de experimente".

Liderul UDMR consideră firească moțiunea, dar "s-a născut mai greu".

Hunor a spus că UDMR nu votează moțiunea, dar a criticat PSD.

"UDMR nu va vota această moțiune și nu vom vota împotriva ei. (...) În doi ani, la capitolul descentralizare nu s-a întâmplat nimic, rata absorbției fondurilor europene este scandalos de scăzută (...), bugetul pe anul 2019 nu este gata, vă întrebăm: ce așteptați?", a explicat el.

+++

"Moțiunea aceasta nu mai este despre lupta politică, ci este chiar despre viitorul dvs și al copiilor dvs și despre adevărat interes al României", a continuat el.

Declarațiile lui Dan Barna (USR)

Despre ministrul Finanțelor, Barna a spus că este "o paiață ridicolă în mâinile a doi condamnați".

El a mai spus că "fiecare zi pe care cuplul Dragnea-Dăncilă o petrec la conducerea României este o amenințare la viitorul țării", iar lipsa de performanță a Guvernului este egală cu mărimea aparatului guvernamental.

"Iarna aceasta ar fi trebuit să fie cel mai fericit moment din istoria noastră. La 100 de ani de România suntem un neam închegat. (...) Astăzi, România a ajuns să fie condusă de un condamnat penal și un prim-ministru care are dificultăți să citească un text", a spus Barna.

+++

Declarațiile Ralucăi Turcan (PNL)

Prim-vicepreședintele PNL crede că, dacă de mâine Guvernul acesta nu ar mai fi, am putea sta la masă cu demnistate alături de reprezentanții CE și PE, ar veni investitorii și li s-ar spune că nu se mai pune biciul pe ei, iar reprezentanților administrației publice li s-ar garanta resursele. 

Ea a mai propus un Guvern cu cel mult 15 ministere, nu cu 27.

Turcan a mai spus că există soluții pentru ca României să îi meargă mai bine, și suntem la un vot de ele. "Societatea și economia ar putea primi azi un balon de oxigen. În locul unui prim-ministru obedient, am putea avea unul dedicat".

"Nu mai marșați pe abordarea împăciuitoare, pentru că românii nu vor fi solidari cu hoții. Răul făcut în momentul inserării dvs la Palatul Victoria este insurmontabil. Zi de zi ați transferat factura propriilor corupți asupra sistemului judiciar. (...) Cetățenii din această țară își doresc ca acest Guvern să plece. Românii ar vota această moțiune și dvs aveți șansa să optați: să fiți de partea poporului sau a celor cu interese", a spus Turcan.

+++

Declarațiile Vioricăi Dăncilă

Viorica Dăncilă a enumerat realizările Guvernului său în infrastructură, dezvoltare locală și investiții, iar puterea a aplaudat-o. Guvernul Dăncilă consideră o realizare a sa și prelungirea magistralei M4, care face legătura între stațiile 1 Mai - Parc Bazilescu.

"Nu comentez reforma justiției, că legile au fost adoptate în Parlament, nu prin OUG, așa cum s-a întâmplat în Guvernul Cioloș. Guvernul a intervenit ulteiror, pentru a introduce unele recomandări ale Comisiei de la Veneția", a ținut ea să precizeze.

Totodată, Dăncilă a vorbit de cât de bine o duc românii de când PSD este la putere, iar, în timp ce oamenii "simt plusul în buzunare, opoziția are minus prin moțiunea de cenzură".

Premierul a mai afirmat că "cei mai mulți români care ne urmăaresc acum își doresc să nu treacă moțiunea, pentru că perspectiva îi îngrozește, pentru că au mai trecut prin tăieri de venituri, făcute de dvs".

"La moțiunea trecută ne-ați acuzat că mărim iresponsabil veniturile românilor, acum ne spuneți că le mărim doar pe hârtie. Ce să înțeleg, că e prea mult, prea puțin? Nu știu la ce date vă uitați voi. Voi nu vă uitați la datele INS? Vi e trimit eu", a spus Dăncilă.

Dăncilă a spus că nu o remaniază pe Carmen Dan de la Interne, moment în care opoziția a început să huiduie.

"Mă criticați că îi iau apărarea doamnei Carmen Dan. Ce să fac, să o remaniez și pe dânsa? Nu o remaniez în niciun caz pentru motivele invocate de dvs (intervenția Jandarmeriei la protestul din 10 august - n.r.). Asta am văzut și la Paris: tunuri de apă, bastoane", a mai spus ea.

De asemenea, premierul le-a luat apărarea și ministrului Agriculturii, Petre Daea, și a ministrului demisionar al Transporturilor, Lucian Șova, pentru rezultatele lor bune.

Despre Tudorel Toader a spus că, "dacă ar fi un vor secret pentru menținerea sau remanierea sa, voturile ar fi în favoarea sa, cu mult peste majoritatea PSD-ALDE din Parlament", iar în rândul opoziției sunt oameni care îl apreciază pe ministrul Justiției pentru că luptă pentru "stoparea abuzurilor din justiție".

Legat de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, Dăncilă a spus că opoziția îl apăra când le susținea amendamentele din Comisia de buget-finanțe, iar atunci era bun.Viorica Dăncilă a criticat și poziția eurparlamentarilor români care au votat în PE "împotriva României" și a reiterat că "România nu trebuie să dea socoteală unei alte țări". "Eu dau explicații în fața Parlamentului și a românilor", a adăugat aceasta.

"Am citit cu atenție textul moțiunii. Cereți onestitate de la Guvern, dar ați înserat în moțiune lucruri inexistente. Mi-a fost greu să înțeleg logica acuzațiilor. (...) Mă așteptam să tratați cu seriozitate acest intstrument pe care îl aveți. Este un text profund neserios. Mă așteptam să vă respectați pe dvs, să aveți o minimă considerație față de logică și de rolul pe care îl aveți în opoziție. Mă criticați pt schimbările de miniștrii făcute înaintea mea. De ce a făcut remanieri Tudose sau Grindeanu? Întrebați-i pe dânșii", a spus Viorica Dăncilă.

+++

UPDATE A început citirea integrală a moțiunii de cenzură, iar parlamentarii au ieșit din nou din sală.

+++

UPDATE Ședința a fost reluată, iar social-democrații s-au întors în sală. Daniel Suciu a cerut, în numele PSD-ALDE, supunerea la vot a ordinii de zi doar cu moțiunea, fără solicitările opoziției.

Ordinea de zi, adoptată cu 257 de voturi "pentru" și un vot "împotrivă". 

+++

UPDATE A trecut o jumătate de oră de când s-a luat pauză, iar PSD-iștii nu s-au întors în sală. Fără ei, ședința nu poate continua din lipsă de cvorum.

+++

UPDATE Daniel Suciu a cerut o nou pauză de consultări, Iordache a aprobat, iar social-demorații părăsesc sala. Deputații USR au afișat în plen pancarte cu mesajul "Nu dați OUG" și "Demisia".

Unii social-democrați au intrat în biroul lui Dragnea, iar alții și-au luat pauză de cafea.

UPDATE Opoziția continuă să tergiverseze de peste 30 de minute începerea dezbaterii moțiunii de cenzură, profitând de faptul că lipsesc foarte mulți social-democrați și solicită suplimentarea ordinii de zi cu două declarații ale Parlamentului privind transpunerea recomandărilor CE și ale Comisiei de la Veneția în domeniul Justiției, dar cu privire la măsurile fiscal-bugetare anunțate de ministrul Finanțelor. Puterea refuză să supună la vot aceste măsuri, invocând Regulamentul.

+++

În timpul moțiunii, premierul Viorica Dăncilă, alături de câteva ministre și parlamentare se pozau în plenul Parlamentului.

 


UPDATE Senatorul USR Radu Mihail a cerut pauză de consultari 30 de minute, iar președintele de ședință, Florin Iordache, a acordat doar cinci minute.

UPDATE Deputatul PNL Florin Roman a spus că declarația lui Suciu arată că Parlamentul a devenit "o cazemată militarizată a Jandarmeriei" și acuză că la intrările în clădire, dar și în clădire sunt mai multe trupe de jandarmi care legitimează presa și parlamentarii. 

UPDATE Liderul deputaților PSD, Daniel Suciu, le-a cerut colegilor să nu se piardă în detalii, pentru că "diavolul se ascunde în detalii". El a mai spus că solicitările PNL de suplimentare a ordinii de zi reprezintă o modalitate de a masca eșecul moțiunii. 

UPDATE Prim-vicepreședintele PNL Raluca Turcan a cerut, în numele PNL, suplimentarea ordinii de zi cu două declarații ale Parlamentului privind transpunerea recomandărilor CE și ale Comisiei de la Veneția în domeniul Justiției, dar și o declarație referitoare la "derapajul economic" iscat de Guvern. Cele două declarații au fost înregistrate la Secretariatul General.

Președintele de ședință, Florin Iordache, spune că materialele se trimit spre Birourile permanente reunite cu cel puțin 10 zile înainte, potrivit Regulamentului, astfel că propunerea Ralucăi Turcan nu a fost supusă la vot.

Deputatul USR Lucian Viziteu spune că USR susține solicitarea PNL, iar președintele PMP, Eugen Tomac, de asemenea.

+++

După ora 10.00, premierul și toți miniștrii au ieșit din biroul lui Liviu Dragnea și au intrat în plen. Dragnea și Tăriceanu sunt în Parlament, dar nu participă la dezbaterea și votul moțiunii. 

Ulteiror, liderul PSD a intrat în plen.

În timpul moțiunii, pe holurile Parlamentului deputații au adus mai multe grupuri de colindători.


Viorica Dăncilă a ajuns în jurul orei 9.30 în biroul lui Liviu Dragnea, în condițiile în care dezbaterea și votul sunt programate să înceapă la ora 10.00.

163 de parlamentari PNL, USR, PMP, neafiliați și neafiliați aparținând partidului Pro România au depus săptămâna trecută moțiunea de cenzură intitulată "Ajunge! Guvernul Dragnea - Dăncilă, rușinea României!".

Pentru ca moțiunea de cenzură să fie adoptată, aceasta trebuie să adune 233 de voturi, iar PNL, USR, PMP și neafiliații au împreună doar 173 de voturi.