UE nu va mai tolera guverne care s-o înjure în timp ce încasează bani europeni, a declarat pentru Ziare.com eurodeputatul Siegfried Mureșan, referindu-se la propunerea Comisiei privind legarea fondurilor de respectarea statului de drept.

”UE consideră că, pentru politicenii care slăbesc Justiția, ar fi dureroasă suspendarea fondurilor UE. Și, ca să nu sufere cetățenii pentru ceea ce fac politicienii, CE a propus ca odată fondurile suspendate, Guvernul să fie obligat contractual să continue finanțarea. Există și etapa a doua: dacă fondurile au fost suspendate, ele nu se pierd pentru totdeauna, suspendarea se ridica atunci când independența Justiției e restabilită”, a declarat purtătorul de cuvânt al PPE, într-un interviu acordat Ziare.com.

Eurodeputatul trecut recent de la PMP la PNL a explicat că propunerea CE va fi completată până în iulie ”cu modalitățile de implementare, ce înseamnă independența Justiției, care sunt indicatorii, cine verifică, astfel încât concluzia să nu lase loc de interpretări”.

Întrebat dacă poate exista unanimitatea în Consiliu pentru adoptarea propunerii, Mureșan a precizat: ”Cu condiționalități clare există disponibilitatea statelor net contributoare de a contribui mai mult. Fără condiționalități, disponiblitatea va fi mai mică, la asta trebuie să se gândească statele tentate să încalce statul de drept”.

”Guvernul României va avea de ales: 40 de miliarde cu condiții sau 20 de miliarde fără condiții, ca să fie domnul Dragnea liber ... Nu cred că vreun guvern al României va îndrăzni să se întoarcă de la negocierile pe buget, spunând ca din 40 a obținut doar 20 de miliarde (de euro). Guvernul acela va avea oamenii în stradă și va pierde toate alegerile. Din 2021, UE nu va mai tolera guverne care să o înjure în timp ce încasează bani europeni: respectați valori europene, guvernați pe o agendă europeană și vă ajutăm”, a avertizat Siegfried Mureșan.

Interviul integral, pe Ziare.com.