Ministrul delegat pentru Afaceri Europene le-a vorbit diplomaților români despre provocările și oportunitățile oferite de Președinția României la Consiliul UE. Și a continuat ping-pongul dintre MAE/Guvern și Palatul Cotroceni.

Victor Negrescu, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, a declarat, în cadrul sesiunii de lucru ”Pregătirea Președinției României a Consiliului UE”, de la Reuniunea Anuală a Diplomației Române, că autoritățile sunt ”în grafic cu tot ce înseamnă acest proces de pregătire, atât pe aspectele logistice, cât și pe aspecte politice”.

”Avem nevoie să lucrăm împreună pentru ca acest mandat să fie unul de succes. Succesul acestei Președinții la Consiliul UE va fi succesul tuturor, dar mai ales va fi succesul României. Și, plecând de la această premiză, e mai mult decât necesar să încercăm să ne concentrăm eforturile pe elementele constructive. Și, mai ales, pe ceea ce înseamnă această sarcină, care presupune exercitarea acestui rol de mediator, de facilitator de consens”, le-a transmis ministrul diplomaților români.

Victor Negrescu a demontat afirmațiile vehiculate în spațiul public privind riscul ca România să nu exercite Președinția, începând cu 1 ianuarie 2019:

”Nu există riscuri, riscuri vehiculate – în opinia mea – eronat în spațiul public ca România să nu exercite acest mandat de Președinție. România va exercita acest mandat și sunt convins că poate fi un mandat de succes prin implicarea tuturor”.

Președinția - a atras el atenția - vine cu oportunități, dar și cu multe provocări, plus posibile amenințări: ”Inclusiv site-ul de pregătire a Președinției a fost supus unor atacuri cibernetice, ceea ce în mod normal nu ar trebui să se întâmple, pentru că vorbim pur și simplu de un site de prezentare”.

Totodată, ministrul delegat s-a referit la faptul că circulă știri false și că există ”tentative posibile de discreditare care, din nefericire, există, fie că e vorba de presa europeană sau din alte zone ale globului și aceste lucruri necesită din partea noastră capacitatea de a oferi răspunsuri rapide”. Ministrul a precizat că nu poate spune că aceste atacuri sunt organizate, ” dar, cu siguranță, uneori mai există”.

Victor Negrescu a lansat și o săgeată către președintele Klaus Iohannis. Acesta a spus, în cadrul discursului susținut marți în fața ambasadorilor și consulilor, că, ”pentru a obține rezultate bune, Reprezentanța Permanentă trebuie însă sprijinită de la București cu un mandat credibil și coerent, precum și de un ghidaj politic eficient, bazat pe mecanisme suple și rapide în procesarea informaților și validarea deciziilor la nivel politic”.

”Reprezentanții Guvernului României realizează mandate constructive, pe care le transmitem tuturor colegilor și avem în această logică inclusiv un mandat general pe ceea ce înseamnă cadrul financiar multiannual, aprobat de toate instituțiile, validat de Guvernul României și validat de Administrația Prezidențială, susținut de Parlamentul României”.

 

În acest context, el a reiterat faptul că s-a căutat pentru Președinție ”consens”, astfel că  temele de interes ale României sunt ”rezultatul unui amplu consens”.

Referitor la Reprezentanța Permanentă a României de la Bruxelles, ministrul Negrescu a precizat că efectivul misiunii a crescut, România având una dintre cele mai importante Reprezentanțe din istoria președințiilor recente. El a adăugat că e vorba de ”oameni bine pregătiți, în care s-a investit pentru a fi  formați corespunzător” și că se fac în continuare cursuri de formare cu experți ai instituțiilor UE sau ai președințiilor anterioare.

Negrescu a precizat că s-au alocat resurse financiare importante în mod special pe ceea ce înseamnă dimensiunea de Președinție.

Pe de altă parte, el a ținut să precizeze că, deși este ministru delegat pentru Afaceri Europene, nu are în coordonarea sa nicio reprezentanță diplomatică, nici măcar Reprezentanța Permanentă de la Bruxelles. Dar ”lucrăm cu toții împreună, pentru că e un efort de echipă...întregul Guvern se implică activ”.