Într-un interviu acordat pentru BBC, ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a fost întrebat de ce Guvernul vrea să dea o amnistie penală pentru politicienii români, acesta spunând că supraaglomerarea penitenciarelor este o problemă în România.

Jurnalista BBC Emily Maitlis spune că exact problemele penale ale lui Liviu Dragnea l-au împiedicat să fie premier, iar acum Guvernul vrea o amnistie pentru politicienii corupți. În replică, Meleșcanu încearcă să spună că penitenciarele din România sunt prea aglomerate, iar jurnalista revine la problema politicienilor corupți și numește măsura amnistiei ca fiind absurdă.

Jurnalistă: Șeful dumneavoastră (Liviu Dragnea - n.r.) a fost găsit vinovat pentru corupție, de aceea nu i s-a permis o funcție (de prim-ministru - n.r.), iar acum țara dumneavoastră vrea să dea o amnistie care să le permită politicienilor corupți să fie liberi. Ce fel de semnal transmite asta?

Meleșcanu: Vreau să vă spun foarte direct că una dintre cele mai dificile probleme pentru România este problema penitenciarelor. Există o procedură de infringement referitoare la supraaglomerarea din penitenciare și urmărim posibilitatea de a găsi soluții care să ofere condiții mai bune pentru cei care sunt închiși. Din acest punct de vedere, ne gândim să folosim niște dispozitive electronice care să le permită condamnaților...

Jurnalistă: Iertați-mă, domnule! Vorbim despre practici politice corupte și dacă țara dumneavoastră, Guvernul, vor permite o amnistie pentru politicienii găiți vinovați. Este absurd!

Meleșcnu: Poate credeți că este absurd, dar vă pot asigura că din când în când, în toate țările, dacă lucrurile nu merg bine din punct de vedere al Codului penal, există posibilitatea prin care să luăm în calcul soluții alternative.