Camera Deputaților a adoptat miercuri propunerea legislativă inițiată de social-democratul Florin Iordache privind instituirea unui termen de cel mult 15 zile în care Hotărârile Parlamentului pot fi contestate la Curtea Constituțională.

Propunerea a înregistrat 168 de voturi "pentru", 91 de voturi "împotrivă" și trei abțineri, scrie Agerpres.

Propunerea legislativă completează art. 27 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale.

"Sesizarea Curții Constituționale asupra hotărârilor plenului Senatului, plenului Camerei Deputaților și al celor două Camere ale Parlamentului se formulează în maximum 15 zile de la publicarea acestora în Monitorul Oficial", prevede proiectul adoptat.

În prezent, în Legea privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, în procedura jurisdicțională a controlului constituționalității actelor Parlamentului nu este stabilit un termen în care cei îndrituiți să sesizeze CCR să își poată exercita acest drept.Conform celor adoptate, Curtea asigură controlul constituționalității legilor, a tratatelor internaționale, regulamentelor Parlamentului, hotărârilor plenului Camerei Deputaților, hotărârilor plenului Senatului și hotărârilor plenului celor două Camere reunite ale Parlamentului, precum și a ordonanțelor Guvernului.

Curtea Constituțională pronunță decizii, hotărâri și emite avize, după cum urmează: se pronunță asupra constituționalității regulamentelor Parlamentului, a hotărârilor plenului Camerei Deputaților, a hotărârilor plenului Senatului și a hotărârilor plenului celor două Camere, ale unui grup parlamentar sau unui număr de cel puțin 50 de deputați sau de cel puțin 25 de senatori.

Sesizarea CCR asupra hotărârilor plenului Camerei Deputaților, ale plenului Senatului și ale plenului celor două Camere reunite ale Parlamentului se formulează în maximum 15 zile de la publicarea acestora în Monitorul Oficial al României, Partea I. Decizia se pronunță cu votul majorității judecătorilor Curții și se aduce la cunoștință Camerei al cărei regulament sau hotărâre au fost dezbătute. Dacă prin decizie se constată neconstituționalitatea unor dispoziții ale regulamentului sau hotărârii criticate, Camera sesizată va reexamina, în termen de 45 de zile, aceste dispoziții, pentru punerea lor de acord cu prevederile Constituției. Pe durata acestui termen, dispozițiile din regulament sau hotărâre declarate neconstituționale sunt suspendate. La expirarea termenului de 45 de zile, dispozițiile declarate neconstituționale își încetează efectele juridice, mai prevede proiectul.

PNL și USR au anunțat că vor ataca proiectul la Curte.

Camera Deputaților este prima Cameră sesizată, urmând ca votul final să fie dat de Senat, apoi proiectul ajunge pe masa președintelui pentru promulgare.