Președintele PNL vrea ca ministrul de Externe și ministrul delegat pentru Afaceri Europene să demisioneze dacă se dovedește că MAE dat un mandat pentru ca reprezentantul României să voteze împotriva lui Kovesi la șefia Parchetului European.

"Mie mi se pare de noaptea minții pentru orice reprezentant al României să nu susțină orice candidat al României, pe orice funcție importantă, mai ales cum este cea de procuror-șef european. Colegul meu Siegfried Mureșan a cerut să fie făcut public mandatul pe care l-a primit reprezentantul României din partea Ministerului Afacerilor Externe, iar dacă acest mandat a fost pentru a vota împotriva, cu siguranță atât Teodor Meleșcanu, cât și Ciamba trebuie să își dea demisia imediat", a declarat Ludovic Orban.

+++

Premierul Viorica Dăncilă a declarat marți seara că Laura Codruța Kovesi nu e propunerea României pentru șefia Parchetului European, dând de înțeles că Guvernul nu o va sprijini în Consiliu.

”Nu e propunerea noastră pentru procuror european...Nu vreau să vorbesc despre acest lucru...Sunt foarte multe posturi în care poate ajung români și care ajung acolo fără să aibă susținerea Guvernului român. Nu știu, eu nu cred că trebuie să vorbesc despre acest lucru, atât timp cât nu a fost propunerea României”, a declarat Dăncilă după CEx al PSD. 

Întrebată de mandatul dat ambasadorului României la UE privind votul pentru conducerea Parchetului European, premierul a spus că nu a dat acest mandat și nici nu-l va da.

Ea a mai motivat refuzul prin faptul că Președinția română e mediator imparțial: ”Nu putem să fim de o parte sau de alta în Consiliu”.