Deputatul PSD Cătălin Rădulescu a susținut luni că plângerea penală pentru înaltă trădare împotriva președintelui Klaus Iohannis va fi făcută la Parchet, adăugând că șeful statului a mințit, iar "minciuna este socotită înaltă trădare".

"Ați văzut ieri că li s-a cerut domnului Iordache și domnului Drăghici să prezinte un text și să facă o plângere penală la Parchet. Trebuie făcută o plângere penală la Parchet, de asemenea trebuie pusă și întrebarea că Parchetul nu anchetează faptele tot de corupție ale domnului Iohannis. (...) Poate cineva să-l cheme, să-l întrebe de lucrul aceasta. (...) Ne-am săturat de un președinte care nu are nicio treabă cu România, cu populația României, cu Parlamentul României, cu Guvernul României", a afirmat Rădulescu, potrivit Agerpres.

Întrebat de ce PSD nu-l suspendă din funcție pe președinte, Cătălin Rădulescu a răspuns: "Nu vrem să-i dăm posibilitatea să ajungă la un procent, când este în cădere maximă, îl lăsăm să cadă până la sfârșit. Noi vrem să facem această plângere penală".

În opinia deputatului PSD, și "minciuna este socotită tot la înaltă trădare":

"Am mai discutat, nu este prima dată când noi am mai făcut acuzații vizavi de președintele Iohannis pentru înaltă trădare, pentru că și minciuna este socotită tot la înaltă trădare. Dânsul, în decursul timpului și anul trecut și anul acesta, a mințit fabulos la televizor, chiar și în străinătate vizavi de foarte multe lucruri. Vedeți chestiuni cu 'n-aveți bani pentru salarii' care au fost aruncate peste tot ca să creeze o stare de neliniște în rândul populației, 'nu aveți bani pentru pensii'. Nu mai este o declarație politică când minți și tu știi că minți, este cu intenție atunci. (...) În momentul în care tu spui că nu suntem pregătiți pentru Președinția Consiliului UE este o afirmație gravă, pentru că nu poți tu ca președinte de stat să spui astfel de lucruri când tu știi că suntem pregătiți".

Punerea sub acuzare, art. 96 din Constituție:

(1) Camera Deputaților și Senatul, în ședință comună, cu votul a cel puțin două treimi din numărul deputaților și senatorilor, pot hotărî punerea sub acuzare a Președintelui României pentru înaltă trădare.
(2) Propunerea de punere sub acuzare poate fi inițiată de majoritatea deputaților și senatorilor și se aduce, neîntârziat, la cunoștință Președintelui României pentru a putea da explicații cu privire la faptele ce i se impută.
(3) De la data punerii sub acuzare și până la data demiterii Președintele este suspendat de drept.
(4) Competența de judecată aparține Înaltei Curți de Casație și Justiție. Președintele este demis de drept la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare.