Eurodeputatul Cătălin Ivan a anunțat lansarea petiției online care solicită excluderea PSD din grupurile politice social-democrate europene, inițiativă contestată de susținătorii locali ai socialiștilor europeni, conduși de ministrul Victor Negrescu.

„Săptămâna bună se cunoaște de luni dimineață, așa că, tuturor celor care credeți că în România democrația este în pericol, că cei care ne-au furat timp de treizeci de ani vor rămâne cu banii și ne vor sfida în continuare, că românii plecați din țară din cauza sărăciei nu se vor mai întoarce niciodată, că pe 10 august a fost gazată la propriu una din ultimele zvâcniri ale democrației din România, vă propun să-i transmitem lui Liviu Dragnea cât mai multe mesaje că nu renunțăm”, a scris, într-un mesaj pe Facebook, Cătălin Ivan, deputat ales în Parlamentul European pe listele PSD.

Europarlamentarul susține că pentru fiecare semnătură a petiției, șeful PSD va primi o notificare. „Cu fiecare semnătură va ști că încă un român îl condamnă pentru dezastrul din țară. Fiecare semnătură îi va spune că socialiștii europeni au un argument în plus să discute situația din România și să-l declare oficial nefrecventabil”, a mai spus Ivan.

Petiția, adresată lui Sergei Stanishev, președinte al Partidului Socialiștilor Europeni (PES), și lui Udo Bullmann, președinte al Grupului Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților (S&D) din Parlamentul European, cere punerea „cât mai urgent” în discuție a excluderii PSD din familia socialiștilor europeni.

Potrivit textului petiției, „în ultimii trei ani, de când la conducerea PSD se află Liviu Dragnea, formațiunea a involuat accelerat, atât în ceea ce privește democrația internă de partid, cât mai ales în ceea ce privește lupta împotriva corupției. De doi ani încoace, PSD are ca obiective principale modificarea legilor justiției astfel încât cei anchetați pentru fapte de corupție să nu mai ajungă în fața judecătorilor și să înăbușe orice încercare de contestare a autorității și puterii concentrate în mâinile unui singur om: Liviu Dragnea”.

Autorii documentului susțin că „relația PSD cu celelalte partide din PES și cu partenerii externi a fost sacrificată, Liviu Dragnea și conducerea partidului fiind în permanent conflict cu ambasadele statelor partenere și cu oricine a încercat să tragă semnale de alarmă față de derapajele evidente de la obiectivele strategice asumate de România prin tratatele semnate de-a lungul timpului”.

În replică, PES activists România - grupul susținătorilor PES din România, susține că încercările de a afecta relațiile europene ale PSD vor fi sortite eșecului.

„PES activists România consideră regretabile tentativele apărute în spațiu public de a afecta relația dintre Partidul Social Democrat și familia social-democrată europeană. PES activists România subliniază faptul că Partidul Social Democrat este un partid respectat în Partidul Socialiștilor Europeni (PES) și în Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, iar aceste tentative vor fi sortite eșecului”, se arată într-o comunicare a organizației, semnată de președintele acesteia, Victor Negrescu, ministrul delegat pentru afaceri europene în guvernul condus de Viorica Dăncilă.

„PSD respectă și susține deopotrivă valorile Uniunii Europene și valorile social-democrației europene, iar acest lucru este cunoscut și recunoscut”, a mai declarat Victor Negrescu.