Partidul Național Liberal, formațiune membră a Partidului Popular European, și-a mandatat europarlamentarii să o susțină pe Ursula von der Leyen, candidata desemnată pentru conducerea Comisiei Europene de șefii de stat și de guvern din UE.

Liberalii au avut luni o ședință a Biroului Executiv în care au discutat mai multe probleme, printre care și susținerea candidaturii Laurei Codruța Kovesi pentru funcția de procuror-șef european, a declarat după ședință președintele PNL, Ludovic Orban.

De asemenea, eurodeputații PNL vor vota în favoarea numirii Ursulei von der Leyen ca președinte al viitoarei Comisii Europene, a precizat șeful liberalilor.

Consiliul European a propus-o pe von der Leyen, actualmente ministru al apărării în guvernul german, să preia șefia Comisiei, dar numirea s-ar putea lovi de opoziția mai multor eurodeputați la votul de marți din Parlamentul European.

Pentru a-i succeda lui Jean-Claude Juncker, din 1 noiembrie, von der Leyen trebuie să obțină o majoritate absolută în Parlamentul European, adică cel puțin 374 de voturi. O apropiată a cancelarului Angela Merkel, unul dintre liderii popularilor europeni, poate conta pe sprijinul unei mari părți a PPE, dar alte grupuri politice pro-UE din Parlamentul European au anunțat public că nu sunt mulțumite de această nominalizare.