PNL și USR anunță că o susțin pe Laura Coduța Kovesi pentru funcția de procuror-șef european și solicită ministrului Justiției, Tudorel Toader, dar și coaliției PSD-ALDE să nu blocheze procedura de numire a acesteia în funcție.

În acest sens, Orban spune că reprezentanții PNL "vor milita activ la nivelul Parlamentului European și a grupului Partidului Popularilor Europeni pentru a obține un vot favorabil candidaturii fostului procuror general și procuror-șef al DNA, care va avea loc cel mai probabil în luna martie".

Orban îi solicită ministrului Justiției, Tudorel Toader, să nu blocheze procedura de numire a acesteia în funcție

"Solicit ministrului Justiției, Tudorel Toader, să renunțe la eforturile de blocare a acestei proceduri și de denigrare a fostului șef al DNA și să înțeleagă faptul că această campanie pe care a declanșat-o este dăunătoare României. Este clar că patriotismul pe care îl clamează Tudorel Toader și coaliția PSD-ALDE nu este altceva decât o retorică de carton, goală de conținut. Postura în care s-a așezat ministrul Justiției este una caraghioasă, câtă vreme juriul care a realizat selecția este format din 12 specialiști din statele Uniunii Europene care știu foarte bine cum a fost regizat procesul de schimbare din funcție a fostei șefe DNA de către Liviu Dragnea și camarila sa. Dacă Tudorel Toader va persista în a fi ostil numirii candidatului României în poziția de procuror-șef european și, cu toate acestea, va obține această funcție, ministrul Justiției va fi obligat să-și prezinte urgent demisia întrucât va fi dovedit că s-a compromis iremediabil în văzul întregii Uniuni Europene", a transmis Orban printr-un comunicat de presă.

De asemenea, USR anunță că va transmite europarlamentarilor și grupurilor din Parlamentul European o scrisoare de susținere a candidaturii Laurei Codruța Kovesi pentru postul de procuror european.

"Selecția Laurei Codruța Kovesi pe primul loc pe lista scurtă de trei nume pentru postul de procuror european care va ajunge la vot în Parlamentul European este o nouă dovadă că revocarea ei din fruntea DNA a fost o comandă politică din partea unor infractori, fără nicio bază juridică. Laura Codruța Kovesi a fost cel mai eficient procuror șef al DNA, judecând după rezultatele instituției și după distincțiile primite în ultimii cinci ani. DNA  a devenit o instituție model în lupta anti-corupție nu doar în România, dar și în toată Europa. Încrederea publicului în DNA a crescut proporțional cu rezultatele și a scăzut după revocarea din funcția de procuror șef a Laurei Codruța Kovesi", explică USR tot printr-un comunicat de presă.

La rândul său, USR consideră că ministrul justiției și coaliția PSD-ALDE "au forțat revocarea Laurei Codruța Kovesi, fără avizul CSM, pe baza unui raport încropit din titluri de presă, fără nicio consistență juridică".