Cea mai proastă variantă a Brexit ar fi așa-numitul „hard Brexit” - ieșirea Marii Britanii din UE fără un acord de retragere semnat, apreciază cea mai mare parte a spectrului politic românesc.

De altfel, aceasta e și poziția pe care o susține președintele Klaus Iohannis la Consiliul European, unde liderii UE discută cererea guvernului britanic de amânare a datei de părăsire a Uniunii cu cel puțin câteva luni. 

Deși inițial a programat ieșirea din UE pentru 29 martie, Marea Britanie a cerut o prelungire până în 30 iunie, dar sunt mai multe voi la nivel european care spun că o amânare pe termen scurt nu ridică probleme, dar ar fi de preferat ca Brexit să aibă loc înainte de alegerile europarlamentare din 23-26 mai.

„Pe noi toţi ne avantajează un Brexit ordonat. (...) Acordul este unul bun, am participat cu toţii la a crea acest acord, a fost negociat de echipa noastră şi este cea mai bună variantă. Aşa-numitul hard Brexit este foarte problematic în primul rând pentru Marea Britanie, dar nici nouă nu ne convine, fiindcă vrem să construim o relaţie bună de viitor şi atunci este bine să începem cu dreptul, nu cu stângul”, a precizat Klaus Iohannis joi, înaintea participării la sesiunile Consiliului European.

O poziție similară are și Guvernul României, după cum au declarat atât premierul Viorica Dăncilă, cât și George Ciamba, ministrul delegat pentru afaceri europene.

„Acordul de retragere rămâne cel mai bun instrument pentru o ieșire ordonată, care  protejează pe deplin drepturile cetățenilor, garantând, în același timp, și o certitudine juridică pentru mediul de afaceri”, a spus Viorica Dăncilă, înainte de ședința de guvern de marți.

Guvernul, ca și Uniunea Europeană, a continuat pregătirile pentru orice scenariu Brexit, inclusiv o ieșire dezordonată a Marii Britanii din UE. „Protejarea drepturilor cetățenilor a reprezentat prioritatea Guvernului României pe întreaga durată a procesului Brexit. Am urmărit, pe tot parcursul acestor negocieri, să ne asigurăm că drepturile cetățenilor români care locuiesc în Marea Britanie vor fi respectate. Am primit deja asigurări în acest sens din partea Guvernului britanic și, în continuare, acordăm o atenție deosebită modului de implementare a acestor angajamente”, a mai spus premierul.

Ministrul George Ciamba, care a prezidat tot marți Consiliul Afaceri Generale, care a adoptat măsuri de contingență  pentru un eventual Brexit fără acord, a cerut mai multă claritate din partea Londrei. „Există lucruri pe care nu le putem face, precum renegocierea acordului de retragere”, a punctat ministrul român.

În schimb, șeful ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a făcut apel la Marea Britanie să amâne Brexit pentru totdeauna, într-un mesaj postat joi pe Twitter. Preşedintele Senatului a spus că „oricât de imperfectă ar fi Uniunea Europeană, putem lucra împreună pentru a o îmbunătăţi”.

Senatorul PSD Titus Corlăţean apreciază că neclaritatea în privința finalizării Brexit „generează statelor din UE complicaţii în domeniul securităţii”, amintind că „România este flanc estic al NATO şi frontieră estică a UE într-o zonă a Mării Negre lărgită, extrem de complicată din punct de vedere al securităţii şi situaţia asta ne generează un disconfort”.

Corlățean consideră că Brexit nu se va produce pe 29 martie şi, în funcţie de ipotezele de lucru, vom şti dacă mai sunt şanse pentru o ieşire din UE cu un acord, una fără acord, sau un nou referendum. „O eventuală ieşire fără acord generează, poate, unele complicaţii, dar (...) pe de o parte vor exista măsuri de reciprocitate, pentru că şi britanicii au interesele lor în UE şi românii şi ceilalţi europeni au interesele lor în Marea Britanie. Britanicii nu au niciun interes să îşi piardă forţa de muncă europeană, care contribuie substanţial la economia britanică, astfel încât vor găsi o soluţie pentru o stabilizare a acestei forţe de muncă”, a subliniat senatorul PSD.

Totuși, Gabriela Crețu, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a Senatului, a subliniat că, fără un acord, românii şi alţi cetăţeni europeni vor deveni străini imediat după Brexit. „Sperăm însă să fie un acord. A doua zi, cetăţenii europeni, mare parte din ei români, devin străini (...) şi britanicii vor deveni străini, dacă nu se ajunge la un acord. (...) Cea mai importantă lecţie este că noi avem un grad de integrare atât de mare încât, dacă anumite aspecte nu ne plac, este să le corectăm, să facem o Uniune mai bună”, a spus reprezentanta PSD în Senat.

La rândul său, senatorul USR Cristian Ghica consideră că „cea mai proastă variantă pentru toată lumea este un hard Brexit”. „Trebuie să păstrăm legături foarte strânse cu Marea Britanie, e o mare putere economică, politică, militară (...) Eu cred că modul de abordare a relaţiei Marea Britanie - România, din perspectiva Brexit, este una transpartinică. Trebuie să tratăm unitar această temă de interes naţional”, a subliniat Ghica.

Fostul președinte Traian Băsescu a spus că România trebuie să fie foarte atentă cum îşi gestionează relaţia bilaterală în continuare, pentru că „Marea Britanie a fost întotdeauna un partener atunci când a fost vorba de securitate” şi „a fost ţara care ne-a susţinut fără rezerve pentru intrarea şi în NATO şi în Uniunea Europeană”. Ca atare, susține liderul PMP, „România trebuia să fie deja într-un stadiu foarte avansat în a negocia cu Regatul Unit viitorul relaţiei bilaterale, care trebuie să rămână strânsă”.

Traian Băsescu a spus că în continuare şi-ar dori ca în Marea Britanie să se organizeze un nou referendum cu privire la Brexit, fiindcă a sperat întotdeauna ca ieşirea din Uniunea Europeană a acesteia să nu se producă, transmite Agerpres.

„Tot timpul am sperat că dezastrul nu se va produce, pentru că este un dezastru din punctul de vedere al credibilităţii, economic, securitar, din toate punctele de vedere. (...) Speram că Parlamentul va decide un nou referendum, nu neapărat ca să contrazică primul referendum, ci pe fondul faptului că parlamentul a spus 'nu' oricărei forme de ieşire fără acord. Să fie supus referendumului conţinutul acordului, ca să nu fie contrazicerea celuilalt referendum”, a mai spus fostul președinte.