Cea mai proastă variantă a Brexit ar fi așa-numitul „hard Brexit” - ieșirea Marii Britanii din UE fără un acord de retragere semnat, apreciază cea mai mare parte a spectrului politic românesc.

De altfel, aceasta e și poziția pe care o susține președintele Klaus Iohannis la Consiliul European, unde liderii UE discută cererea guvernului britanic de amânare a datei de părăsire a Uniunii cu cel puțin câteva luni. 

Deși inițial a programat ieșirea din UE pentru 29 martie, Marea Britanie a cerut o prelungire până în 30 iunie, dar sunt mai multe voi la nivel european care spun că o amânare pe termen scurt nu ridică probleme, dar ar fi de preferat ca Brexit să aibă loc înainte de alegerile europarlamentare din 23-26 mai.

„Pe noi toți ne avantajează un Brexit ordonat. (...) Acordul este unul bun, am participat cu toții la a crea acest acord, a fost negociat de echipa noastră și este cea mai bună variantă. Așa-numitul hard Brexit este foarte problematic în primul rând pentru Marea Britanie, dar nici nouă nu ne convine, fiindcă vrem să construim o relație bună de viitor și atunci este bine să începem cu dreptul, nu cu stângul”, a precizat Klaus Iohannis joi, înaintea participării la sesiunile Consiliului European.

O poziție similară are și Guvernul României, după cum au declarat atât premierul Viorica Dăncilă, cât și George Ciamba, ministrul delegat pentru afaceri europene.

„Acordul de retragere rămâne cel mai bun instrument pentru o ieșire ordonată, care  protejează pe deplin drepturile cetățenilor, garantând, în același timp, și o certitudine juridică pentru mediul de afaceri”, a spus Viorica Dăncilă, înainte de ședința de guvern de marți.

Guvernul, ca și Uniunea Europeană, a continuat pregătirile pentru orice scenariu Brexit, inclusiv o ieșire dezordonată a Marii Britanii din UE. „Protejarea drepturilor cetățenilor a reprezentat prioritatea Guvernului României pe întreaga durată a procesului Brexit. Am urmărit, pe tot parcursul acestor negocieri, să ne asigurăm că drepturile cetățenilor români care locuiesc în Marea Britanie vor fi respectate. Am primit deja asigurări în acest sens din partea Guvernului britanic și, în continuare, acordăm o atenție deosebită modului de implementare a acestor angajamente”, a mai spus premierul.

Ministrul George Ciamba, care a prezidat tot marți Consiliul Afaceri Generale, care a adoptat măsuri de contingență  pentru un eventual Brexit fără acord, a cerut mai multă claritate din partea Londrei. „Există lucruri pe care nu le putem face, precum renegocierea acordului de retragere”, a punctat ministrul român.

În schimb, șeful ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a făcut apel la Marea Britanie să amâne Brexit pentru totdeauna, într-un mesaj postat joi pe Twitter. Președintele Senatului a spus că „oricât de imperfectă ar fi Uniunea Europeană, putem lucra împreună pentru a o îmbunătăți”.

Senatorul PSD Titus Corlățean apreciază că neclaritatea în privința finalizării Brexit „generează statelor din UE complicații în domeniul securității”, amintind că „România este flanc estic al NATO și frontieră estică a UE într-o zonă a Mării Negre lărgită, extrem de complicată din punct de vedere al securității și situația asta ne generează un disconfort”.

Corlățean consideră că Brexit nu se va produce pe 29 martie și, în funcție de ipotezele de lucru, vom ști dacă mai sunt șanse pentru o ieșire din UE cu un acord, una fără acord, sau un nou referendum. „O eventuală ieșire fără acord generează, poate, unele complicații, dar (...) pe de o parte vor exista măsuri de reciprocitate, pentru că și britanicii au interesele lor în UE și românii și ceilalți europeni au interesele lor în Marea Britanie. Britanicii nu au niciun interes să își piardă forța de muncă europeană, care contribuie substanțial la economia britanică, astfel încât vor găsi o soluție pentru o stabilizare a acestei forțe de muncă”, a subliniat senatorul PSD.

Totuși, Gabriela Crețu, președintele Comisiei pentru afaceri europene a Senatului, a subliniat că, fără un acord, românii și alți cetățeni europeni vor deveni străini imediat după Brexit. „Sperăm însă să fie un acord. A doua zi, cetățenii europeni, mare parte din ei români, devin străini (...) și britanicii vor deveni străini, dacă nu se ajunge la un acord. (...) Cea mai importantă lecție este că noi avem un grad de integrare atât de mare încât, dacă anumite aspecte nu ne plac, este să le corectăm, să facem o Uniune mai bună”, a spus reprezentanta PSD în Senat.

La rândul său, senatorul USR Cristian Ghica consideră că „cea mai proastă variantă pentru toată lumea este un hard Brexit”. „Trebuie să păstrăm legături foarte strânse cu Marea Britanie, e o mare putere economică, politică, militară (...) Eu cred că modul de abordare a relației Marea Britanie - România, din perspectiva Brexit, este una transpartinică. Trebuie să tratăm unitar această temă de interes național”, a subliniat Ghica.

Fostul președinte Traian Băsescu a spus că România trebuie să fie foarte atentă cum își gestionează relația bilaterală în continuare, pentru că „Marea Britanie a fost întotdeauna un partener atunci când a fost vorba de securitate” și „a fost țara care ne-a susținut fără rezerve pentru intrarea și în NATO și în Uniunea Europeană”. Ca atare, susține liderul PMP, „România trebuia să fie deja într-un stadiu foarte avansat în a negocia cu Regatul Unit viitorul relației bilaterale, care trebuie să rămână strânsă”.

Traian Băsescu a spus că în continuare și-ar dori ca în Marea Britanie să se organizeze un nou referendum cu privire la Brexit, fiindcă a sperat întotdeauna ca ieșirea din Uniunea Europeană a acesteia să nu se producă, transmite Agerpres.

„Tot timpul am sperat că dezastrul nu se va produce, pentru că este un dezastru din punctul de vedere al credibilității, economic, securitar, din toate punctele de vedere. (...) Speram că Parlamentul va decide un nou referendum, nu neapărat ca să contrazică primul referendum, ci pe fondul faptului că parlamentul a spus 'nu' oricărei forme de ieșire fără acord. Să fie supus referendumului conținutul acordului, ca să nu fie contrazicerea celuilalt referendum”, a mai spus fostul președinte.