Înainte de votul în plenul PE privind Rezoluția pentru statul de drept, liderii principalelor grupuri politice europene, Udo Bullmann și Manfred Weber, i-au reamintit lui Dăncilă că a promis respectarea recomandărilor Comisiei de la Veneția.

Întrebat de un jurnalist francez în legătură cu Rezoluția care va fi votată marți în plenul PE, liderul Grupului S&D, Udo Bullmann, a declarat că socialiștii au pledat pentru o rezoluție, dar una care "să contribuie la aflarea adevărului, la o analiză corectă a situației și la îmbunătățirea ei".

Eurodeputatul german a adăugat că e "total greșit" ca România să fie "pe picior de egalitate" cu Ungaria și Polonia în privința Art. 7 din Tratatul UE: "Nu e cazul".

Pe de altă parte, Bullmann a afirmat că e nevoie de îmbunătățiri în privința multor aspecte și a salutat angajamentul Guvernului de la București de a implementa recomandările Comisiei de la Veneția: "Apreciem asta, dar trebuie să și fie implementate".

La rândul său, liderul Grupului PPE, Manfred Weber, a declarat că popularii vor sprijini Rezoluția, întrucât, "în mod clar, România face pași înapoi în privința luptei anticorupție", iar sistemul judiciar este "sub presiune".

PPE e "de partea cetățenilor", care au fost în stradă și au manifestat pentru o Românie modernă, a spus Weber, adăugând că violențele jandarmilor sunt "inacceptabile", iar valorile fundamentale ale UE nu sunt negociabile. 

Și Manfred Weber a reamintit Guvernului de la București "promisiunile clare" făcute luna trecută de Viorica Dăncilă în plenul de la Strasbourg, promisiuni care nu au fost respectate pentru moment.

Liderul Grupului PPE a mai subliniat că, în cazul României, "nu cere nimeni activarea Art. 7".

Pe 22 octombrie, după raportul Comisiei de la Veneția, președintele Comisiei parlamentare speciale pentru legile justiției, Florin Iordache, a declarat că recomandările instituției nu vor fi preluate în totalitate.