După demiterea guvernului condus de Viorica Dăncilă în urma moțiunii de cenzură, liberalii vor forța desemnarea unui comisar european din PNL, scrie EURACTIV.com.

O sursă de rang înalt din cadrul Partidului Popular European (PPE) a spus pentru EURACTIV.com că Partidul Național Liberal, care a fost vârful de lance al moțiunii de cenzură care a dus la căderea guvernului social-democrat de la București, îl va propune pe eurodeputatul Siegfried Mureșan pentru preluarea postului de comisar european la Transporturi, alocat României de președintele-desemnat al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Siegfried Mureșan este o figură respectată în cadrul formațiunii de centru-dreapta europene, fiind vicepreședinte al grupului PPE din Parlamentul European.

Într-o declarație acordată EURACTIV înainte de moțiunea de cenzură, Mureșan susținea că președintele Klaus Iohannis nu va desemna un alt premier social-democrat, ci unul din rândul liberalilor, dat fiind că PNL a câștigat cea mai recentă rundă de alegeri, cele europarlamentare din mai.

„Dacă avem majoritatea să dăm jos Guvernul, credem că putem găsi de asemenea majoritatea pentru a instala un prim-ministru. Va fi dificil, dar nu va lua mult timp”, a spus Siegfried Mureșan.

Timpul este însă o piedică importantă, având în vedere că noua Comisie Europeană ar trebui instalată începând cu 1 noiembrie, dat fiind că pe 31 octombrie se termină mandatul Comisiei conduse de Jean Claude Juncker.

Ceilalți candidați pentru poziția de comisar au fost deja audiați de comisiile Parlamentului European, dar candidatul propus de guvernul condus de Viorica Dăncilă, Rovana Plumb, a fost respins de Comisia de afaceri juridice a legislativului UE din cauza unui conflict de interese.

Guvernul român trebuie să transmită o nouă propunere acum, dat fiind că nici cealaltă variantă susținută de Viorica Dăncilă, europarlamentarul PSD Dan Nica, nu a fost agreată de Ursula von der Leyen.

Până la instalarea unui nou guvern, cabinetul PSD va rămâne în funcție, cu puteri reduse. 

O altă piedică în calea numirii lui Mureșan ar putea fi dorința Ursulei von der Leyen de a păstra echilibrul de gen în cadrul Comisiei pe care o conduce. Liberalii au luat în calcul această situație și s-au gândit la câteva femei care ar putea prelua portofoliul Transporturilor în viitoarea Comisie Europeană.