Premieru Viorica Dăncilă a susținut vineri, în plenul Parlamentului, că bugetul de stat pe anul 2019 "nu poate să răspund tuturor așteptărilor, dar este realist".

"Este un moment al adevărului, în care putem lăsa declarațile politice total în afara acestei săli și pe baza cifrelor și a proiectelor să spunem ce se va întâmpla în 2019 cu viața cetățenilor. Bugetul respectă viața economică și socială din România și programul politic al alianței care a câștigat alegerile", a explicat Viorica Dăncilă, în plen.

Premierul a mai spus că bugetul nu poate mulțumi pe toată lumea, dar este "realist".

"Ca orice buget de la noi sau de oriunde, nu poate să răspund tuturor așteptărilor, dar este realist și cu perspectivă de dezvoltare pentru România. Așa cum am mai spus, anul 2019 va fi un an al investițiilor. După doi ani de majorări consistente de salarii și pensii, preocupările  noastre sunt rinfrastructură, școli, grădinițe, agricultură", a mai explicat premierul.

Totodată, Dăncilă a promis demararea de noi proiecte de drumuri expres și autostrăzi în Moldova: "Este nevoie să recuperăm decalajele de dezoltare din Moldova".

Legat de fondurile europene, aceasta a precizat că România a recuperat decalajele din 2016 și țara noastră a ajuns la media UE privind absorbția. 

"În acest an, programale europene vor merge cu toate motareale turate. Am recuperat întârziere din 2016 și am ajuns la media UE în gradul de absorbție a fondurilor. Ne vom bate pentru acești bani, pentru că România îți dorește să fie un stat pe deplin integrat în UE și ne dorim un tratament egal față de România, iar asta înseamnă și acces la fonduri europene", a mai completat Viorica Dăncilă. 

De asemenea, premierul a explicat și faptul că Educația are cel mai mare buget din toate timpurile. Dăncilă și-a propus un obiectiv destul de îndrăzneț: până la finalul mandatului, toate școlile din România să aibă autorizații de funcționare.

"În acest an, avem cea mai mare creștere din toate timpurile a bugetului la Educație, aproape cu 47,8% mai mult față de anul trecut, adică un plus de peste 10 miliarde față de 2018. Ca prim-ministru, mi-am propus un obiectiv la care țin foarte mult: până la finalul mandatului meu îmi doresc ca toate școlile din România să îndeplinească toate condițiile din autorizația de funcționare. Ca prim-ministru, dar și ca mamă, am aceasta datorie și obligatie în așa fel încât copiii noștri să învețe în cele mai bune conditii", a mai punctat premierul.