PNL, USR și UDMR sunt așteptate marți la Cotroceni pentru a se consulta cu președintele Klaus Iohannis în vederea aplicării în legislație a rezultatului referendumului pe justiție din data de 26 mai.

Prima zi de consultări s-a terminat, urmând ca miercuri să participe la discuții cu președintele, după cum urmează: PMP - ora 11.00,  ALDE - ora 12.00, Pro Europa - ora 13.00, grupul minorităților naționale - ora 14.00, PSD - ora 15.00.

UPDATE

15.31 Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a punctat: "După rezultatul referendumului trebuie făcută revizuirea Constituției, iar pentru asta este nevoie de un proiect care trebuie făcut de specialiști. Noi considerăm că se poate face un pas mai hotărât și nu cred că cetățenii se vor supăra dacă vom elimina din Constituție instituția OUG. Fără OUG! Aceasta să rămână doar în cazuri de război sau calamități naturale. Trebuie să redăm funcția de legiferare Parlamentului. Nu Guvernul trebuie să intervină".


15.05 UMDR este ultimul partid care a intrat astăzi la discuții cu președintele Klaus Iohannis.

14.44 USR a ieșit de la consultări. Dan Barna a declarat: "Reforma constituțională ar trebui să fie mai largă, dar se va baza și pe reducerea rolului de OUG și clarificarea termenului de <<urgență>>".

El a precizat că USR a discutat cu Iohannis și despre moțiunea de cenzură și scenariile existente în acest moment, dar și faptul că "alegerile anticipate după prezidențiale sunt o necesitate".

De asemenea, Uniunea i-a prezentat președintelui scenariul în care ar accepta să intre la guvernare alături de alte formațiuni: Fără penali în funcții publice, fără pensii speciale pentru politicieni, alegerea primarilor în două tururi și aborgarea OUG 114.

"În egală măsură am precizat foarte clar, iar președintele a fost de acord, că inițiativa <<Fără penali în funcții publice>> va trebui să facă parte din această revizuire a Constituției, pentru că are în spate un milion de semnături", a mai punctat Barna.


14.00 USR a ajuns la consultări, iar delegația este condusă de liderul Uniunii, Dan Barna.

13.12 PNL a ieșit de la consultări, iar președintele formațiunii, Ludovic Orban a explicat: "O spun apăsat: Nu cred că poate vreun partid politic și care vrea să mai supraviețuiască să nu susțină voința exprimată de cetățeni în cadrul referendumului. Mă bucur că președintele a demarat acete consutări".

El a mai precizat că rezultatul trebuie transpus cât mai repede în Constituție.


12.32 Delegația PNL, condusă de Ludovic Orban, a ajuns la Palatul Cotroceni.

12.03 Înainte de consultări, președintele a declarat: "Referendumul a fost câștigat de mine împreună cu românii. Acum este evident că ceea ce a decis poporul trebuie urgent implementat în practică, în legislație și în Constituție".

"Trebuie să reluăm discuția de îmbunătățire a legilor justiției, care au fost adoptate cu opoziția largă a președintelui, a opoziției parlamentare, a asociților de profil. Este clar că acest vot dat la europarlamentare, care a sancționat drastic discursul anti-UE al PSD-ului, înseamnă un vot clar pentru calea europeană, pentru integrarea României mai profundă în UE, iar această chestiune trebuie discutată în cadru consultărilor", a mai spus Iohannis.

De asemenea, șeful statului a spus că are de gând să convoace partidele la consultări și să discute până când reușesc să implementeze "total" voința românilor.

+++

Conform programului, de la ora 12.30 este așteptată la Cotroceni delegația PNL, de la ora 14.00 vine delegația USR, iar la ora 15.00 sunt așteptați cei de la UDMR.

"Suntem în momentul în care trebuie să decidem cum să punem în practică ceea ce a decis poporul prin referendum. Pentru a găsi cele mai bune proceduri, metode, soluții, am decis să convoc partidele parlamentare la cosultări pe această temă. Rezultatul trebuie pus în Constituția, iar asta se face în Parlament", a explicat, joi, președintele Klaus Iohannis.

Și premierul Viorica Dăncilă a declarat joi că a a discutat cu Iohannis despre punerea în aplicare a rezultatelor referendumului pe justiție, iar ea este de părere că soluția o reprezintă o modificare legislativă făcută în Parlament.