Ministrul de interne a discutat luni cu Julian King, comisar european responsabil pentru Uniunea securității, despre planurile pentru primul semestru al anului viitor, când România va deține Președinția Consiliului UE.

Carmen Dan a menționat că a vorbit cu King despre reperele programului Președinției României a Consiliului UE, care „va avea în prim-plan cetățeanul”, relatează Agerpres.

„Intenționăm să contribuim la definirea răspunsului Uniunii pentru o gamă largă de chestiuni, precum securitatea internă a Uniunii Europene, funcționarea Spațiului Schengen, gestionarea frontierelor externe și a tuturor provocărilor actuale”, a spus ministrul de Interne, într-o conferință comună cu comisarul european.

Ea a vorbit și despre provocările în ceea ce privește securitatea cibernetică. „Este esențial să avem o legislație care să ne permită să protejăm cetățenii, în special tinerii și copiii, de pericolul radicalizării, care este unul real și se manifestă în special în mediul online”, a punctat Dan.

Comisarul european a vorbit, la rândul său, despre provocările cu care se confruntă statele Uniunii Europene - terorism, atacuri cibernetice, crimă organizată. „Președinția română va fi preluată într-un moment foarte important, în contextul în care acționăm pentru soluționarea acestor probleme”, a evidențiat el.

King s-a referit la „propunerile-cheie” din domeniu și, în acest sens, a amintit un demers recent al președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. „Luna trecută, președintele Juncker a spus că trebuie să facem pași concreți pentru a contracara conținutul online legat de terorism care otrăvește mințile tinerilor vulnerabili din țările noastre”, a explicat el.

Comisarul european a menționat că Juncker „a evidențiat și câțiva pași ce trebuie parcurși pentru a ne asigura alegerile - alegerile naționale, dar și cele cele pentru Parlamentul European”.

„Am discutat despre cum putem lucra în acest sens, pentru a consolida abilitățile statelor de a avea alegeri în siguranță”, a punctat King.

Comisarul european a vorbit și despre pașii făcuți pentru contracararea mesajelor teroriste online.

„Am propus ca, pentru prima dată, să avem o legislație pentru a aborda această problemă a conținutului terorist online. Până acum am lucrat cu marile platforme de social media pe bază de voluntariat și am făcut progrese. Dar, este prea mult asemenea conținut online”, a afirmat Julian King. 

Carmen Dan a menționat că România va organiza, în luna februarie a anului viitor, la București, un consiliu informal de Justiție și Afaceri Interne, la care vor participa toți miniștrii de resort din Uniunea Europeană.

„Pe componenta de Afaceri Interne vom găzdui anul viitor 19 reuniuni în București și în mai multe localități din țară și suntem pregătiți pentru buna desfășurare a acestora. În premieră pentru România, în luna februarie 2019, vom organiza la București un consiliu informal de Justiție și Afaceri Interne la care sunt așteptați toți miniștrii de Interne și de Justiție din Uniunea Europeană”, a spus Carmen Dan.