Plenul Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat luni, cu 75 de voturi "pentru" și nouă abțineri, proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative privind votul în străinătate la alegerile prezidențiale.

Astfel, una dintre prevederile legii spune că românii din Diaspora vor putea vota în zilele de vineri, sâmbătă și duminică. 

"În ziua de duminică, votarea începe la ora locală 7:00 și se încheie la ora locală 21:00. Prin excepție de la prevederile alin. 1, votarea în străinătate se desfășoară și pe parcursul zilelor de vineri și sâmbătă imediat anterioare zilei votării", se arată în proiectul de lege, adoptat de senatori.

De asemenea, în ziua de vineri, votarea ar urma să înceapă la ora locală 12:00 și să se încheie la ora locală 21:00, ia sâmbăta votarea ar urma să înceapă la ora locală 7:00 și să se încheie la ora locală 21: 00.

Dacă după încheierea celor trei zile de vot mai există oameni care nu au votat, secțiile mai pot rămâne deschis până la ora 24.00.

O altă prevedere a legii arată că, "începând cu data de 1 aprilie a anului în care au loc alegeri pentru președintele României, la termen, și până la data expirării a cel mult 15 zile de la data începerii perioadei electorale, alegătorul care dorește să voteze în străinătate la alegerile pentru președintele României se poate înregistra în registrul electoral ca alegător în străinătate prin intermediul unui formular online aflat pe site-ul AEP, în care va înscrie numele, prenumele, CNP, localitatea și statul unde optează să voteze, la care anexează copia scanată sau fotografia actului de identitate".

Prin acest act normativ a fost majorat și cuantumul indemnizațiilor membrilor birourilor electorale de la 100 de lei la 150 de lei/persoană.

Proiectul de lege urmează să ajungă în Camera Deputaților miercuri, for decizional, urmând ca mai apoi să fie trimis președintelui pentru promulgare.